Druk op huisartsenzorg neemt toe

BLARICUM De druk op de huisartsenzorg als gevolg van het coronavirus neemt toe. Het aantal telefonische vragen in de praktijken en op de Huisartsen-/Spoedpost is met 30 procent gestegen. "Door de inzet van alle medewerkers is dit allemaal nog te behappen", melden René Batenburg (huisarts en voorzitter GHO GO) en Wouter Blokhuis (huisarts en medisch manager Huisartsenpost). De GHO-GO is een vereniging voor de gevestigde, praktiserende en geregistreerde huisartsen in Gooi en Omstreken.

De taak van de huisarts is om de reguliere zorg zoveel mogelijk te bewaken en in stand te houden en de mensen die besmet zijn zo goed mogelijk te begeleiden volgens de geldende richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap. "Het Crisis Team in de regio Gooi en Vechtstreek is de afgelopen week druk bezig geweest met het invullen van deze taak en de stappen die daarbij nodig zijn voor te bereiden. Alle huisartsen zijn hierover inmiddels geïnformeerd. Dit kan wel degelijk gevolgen hebben voor de reguliere huisartsenzorg. Het is belangrijk dat we onnodige praktijkbezoeken overdag zoveel mogelijk voorkomen om verdere verspreiding van het virus te beperken. Het kan dus zijn dat de huisarts een controle voor een chronische aandoening uitstelt of vervangt door een telefonisch consult."

Eerlijk antwoord

Ook wordt met klem aan de patiënten gevraagd om niet zonder afspraak naar de praktijk te komen. "Ook niet voor bijvoorbeeld een herhaalrecept, en als u een afspraak maakt eerlijk antwoord te geven op de vraag of u last heeft van luchtwegklachten of koorts. Ook geven zij vaker een zelfzorgadvies of laten zij u door de huisarts terugbellen. Vragen die veilig uitgesteld kunnen worden, worden uitgesteld. Het spreekt vanzelf dat we natuurlijk de gezondheidsproblemen die wel beoordeeld moeten worden blijven behandelen. Mensen die hoesten en geen koorts hebben en ook niet benauwd zijn hoeven de huisarts ook niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Patiënten die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben - 70-plussers en alle mensen jonger dan 70 jaar met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, copd, ernstige hart of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem - wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts beslist dan samen met de patiënt wat verstandig is."