Afschaling van zorg

Vervolg van voorpagina

"Maar dat kan zomaar veranderen", erkent Fassbender. "Het gaat zo snel. Het kan morgen weer anders zijn." De woordvoerder doet een oproep aan iedereen om niet naar het ziekenhuis te komen als het niet per se hoeft. "Natuurlijk maken we ons ontzettend zorgen over het virus, maar ook over de continuïteit van het ziekenhuis. We hopen vooral dat het heel gauw weer een 'normaal' ziekenhuis wordt." Want wegens schaarste aan middelen en dreigend gebrek aan personele capaciteit geldt sinds maandag afschaling van zorg op beide ziekenhuislocaties. Dit betekent dat een deel van de geplande operaties niet kan doorgaan. Afspraken op de polikliniek worden, waar mogelijk, vervangen door telefonische consulten. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren hierover gebeld. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door. De poliklinieken blijven open. Vooralsnog gelden deze maatregelen tot 1 april 2020.


Alle beetjes maken verschil

"Voor de meeste ondernemers zijn de gemeentelijke belastingen (OZB) maar een heel klein deel van de kosten. Maar alle beetjes helpen en kunnen net het verschil maken. Zeker als het gaat om kleine ondernemers en zzp'ers die de komende weken hun gebruikelijke omzet door de coronamaatregelen moeten missen. Maar ook inwoners die met bijvoorbeeld 0-urencontracten minder inkomsten hebben."
Voorlopig zijn de maatregelen tot en met 6 april. Die periode kan langer worden. Reijn: "In andere landen zie ik al tot 1 mei. Als je daarna je inkomsten weer op peil kan gaan brengen, is er maar weinig tijd om eind mei de OZB te betalen. Inkopen om de tent weer draaiend te krijgen hebben mijn inziens dan de meeste prioriteit. En zo zijn er nog wel zaken te noemen die dan prioriteit hebben."

Het Rijk heeft inmiddels wat mogelijkheden voor uitstel gegeven, maar gemeenten gaan over hun eigen belastingen en zouden dat dus ook moeten doen, meent de wethouder, die ook een achtergrond in het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft. "Het is misschien een relatief klein gebaar, maar laat ook zien dat je als gemeente solidair bent met je eigen inwoners en ondernemers. Samen moeten we immers alle gevolgen van corona overwinnen. Blijf gezond!"