Wethouder Sven Lankreijer stopt ermee.
Wethouder Sven Lankreijer stopt ermee. Foto: Bob Awick

Wethouder Sven Lankreijer legt functie neer

EEMNES Na bijna vier jaar wethouder van Eemnes te zijn geweest, heeft Sven Lankreijer (PvdA) besloten om met ingang van 23 maart aanstaande te stoppen. De afgelopen periode had hij niet meer het gevoel de kwaliteit te kunnen leveren die hij zelf nastreeft. Opluchting bij de Eemnesser, die de afgelopen weken uitgebreid over zijn voorgenomen beslissing heeft gesproken.

De 47-jarige Lankreijer had zelf het gevoel achter de feiten aan te lopen. "Het ging tot een half jaar geleden heel goed", zegt hij. "Maar de hoeveelheid werk bleef zich opstapelen. Op cruciale momenten zat ik niet meer boven op dossiers en kon ik niet adequaat reageren. Dat kun je best een tijdje volhouden, maar ik wist dat ik de eindstreep niet ging halen. Qua gezondheid, maar er zou een dossier komen waarover ik - vanwege kwaliteit - zou gaan struikelen." De Regionale Energiestrategie (RES) is een voorbeeld, waarbij hij steken heeft laten vallen. "Ik heb de consultants onvoldoende sturing kunnen geven."

Weloverwogen

Lankreijer heeft zich de afgelopen vier jaar onder meer ingezet voor de energietransitie, het Huis van Eemnes, de woonvisie en voor de start van budgetcoaches. "Allemaal zaken waar ik bijzonder trots op ben dat ik deze met alle betrokkenen heb kunnen realiseren." Hij geeft nu de ruimte aan een opvolger die 'met een frisse blik Eemnes nóg mooier kan maken dan het al is'. Hij heeft zijn beslissing weloverwogen genomen. "Dit is het juiste moment, omdat mijn opvolger dan nog voldoende tijd heeft tot de verkiezingen om het wethouderschap volop naar eigen inzichten vorm te geven."
In verband met de bijzondere situatie vanwege het coronavirus (COVID-19) vindt het officiële afscheid van wethouder Lankreijer op een later moment plaats. Hij realiseert zich dat de perikelen rond COVID-19 elkaar in hoog tempo opvolgen, maar 'dat is voor mij geen reden om mijn besluit uit te stellen'. De wethouder heeft nog geen nieuwe baan, maar hoopt deze rond de zomer wél te hebben. Tot die tijd maakt hij gebruik van de wachtgeldregeling. Na 23 maart gaat hij aan de slag met een reïntegratiebureau om te ontdekken waar zijn kansen en kundes liggen.

"De PvdA is dankbaar voor wat Lankreijer de afgelopen jaren heeft betekend voor het dorp en gunt hem een mooi vervolg in zijn loopbaan", zegt PvdA-fractievoorzitter Marcus van den Brink. "De fractie is in gesprek over de opvolging en verwacht op korte termijn de naam van de nieuwe wethouder bekend te kunnen maken."