Hoogste fase crisis- beheersing

REGIO De zeven burgemeesters van Gooi en Vechtstreek zijn bijeengekomen naar aanleiding van de extra maatregelen die het kabinet zondag afgekondigde om verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Ze hebben de hoogste fase in crisisbeheersing van de regio ingesteld.

Er is besloten om op te schalen naar de het zogeheten GRIP 4. "Dit besluit is genomen omdat de situatie rondom het coronavirus de grenzen van een gemeente overstijgt", laat de veiligheidsregio weten. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft extra bevoegdheden om regionaal op het gebied van de openbare orde en veiligheid, de verspreiding en de effecten van het coronavirus tegen te gaan."
Van de afgekondigde maatregelen willen de gemeenten zoveel mogelijk uniform optreden. "Hierbij blijft het van cruciaal belang dat alle inwoners en ondernemers ook verantwoordelijkheid nemen. Wij moeten niet alleen onszelf helpen, maar vooral ook oog voor elkaar houden", aldus Broertjes.

Primaire levensbehoeften

Belangrijk is dat de primaire levensbehoefte toegankelijk moeten blijven voor alle inwoners. "Daarom is regionaal afgesproken dat supermarkten een uitzondering zijn op de 'niet meer dan 100 personen' maatregel, die landelijk geldt. Alle bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn afgelast."

Onderwijs

Regionaal wordt ook het landelijk beleid gevolgd dat van toepassing is op alle onderwijsinstellingen. Dat betekent dat sinds afgelopen maandag de scholen en kinderdagverblijven gesloten zijn. De scholen bekijken zelf hoe ze het thuisonderwijs vorm willen geven, bijvoorbeeld met digitaal huiswerk. De sluiting duurt in ieder geval tot 6 april. Dat geldt ook voor de sluiting van horeca, eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs.

Regels gezondheid

Hierbij nog enkele belangrijke regels: vermijd grote groepen (meer dan 100 personen), werk thuis als het kan.

Blijf thuis en beperkt sociale klachten bij (milde) verkoudheidsklachten zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, of een verhoging tot 38 graden. Voor iedereen geldt: regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, geen handen schudden, papieren zakdoekjes gebruiken en daarna direct weggooien.