Geen coronavakantie voor de schoolkinderen; ze moeten gewoon thuis aan het werk.
Geen coronavakantie voor de schoolkinderen; ze moeten gewoon thuis aan het werk. Foto: Sophie Thole-Koster

Door titanenklus docenten kan schooljeugd thuis 'aan de bak'

Scholen blijven tot en met 6 april dicht. Leerkrachten en docenten hebben een titanenklus geleverd om het onderwijs op afstand in te richten.

BEL Door het coronavirus zitten schoolkinderen thuis. Het onderwijs op afstand voor schooljeugd zit nu in de tweede week.

Op KBS Bernardus in Blaricum kregen de ouders vorige week de lespakketjes met lees- en werkboekjes, inclusief alle gegevens voor de computer, uitgereikt. "Via het raam en met pijn in hun hart. Daarna moesten we direct weer huiswaarts. Eerder hadden de kinderen allemaal al een mailtje gehad dat ze zo gemist worden", vertelt Sophie Thole-Koster uit Blaricum. Zij heeft kinderen in groep 1, 3 en 7. "Voor elk kind zat er ook nog een koekje en een appeltje bij. Heel lief." Ook ontdekten ze later dat zelfs de gymleraar bewegingsopdrachten voor thuis heeft meegegeven. "Ik was al fan van de Bernardus, maar dit is écht super geregeld. De leerkrachten hebben niet normaal hard gewerkt."
Ook voor groep 1 zijn verrassend leuke werkjes bedacht. "We gaan bijvoorbeeld kleertjes maken en het resultaat moeten we opsturen naar de juf." Zelf had de Blaricumse met de jongens al wat rekenwerk gedaan. "En ze hebben voor elkaar een parkoers in de tuin uitgezet. Want ja, het voetballen ligt ook stil en daardoor missen ze alle drie vele sportmomenten in de week. Gelukkig is het lekker weer en kunnen ze heerlijk naar buiten."

Het op afstand aanbieden van onderwijs geldt natuurlijk voor alle scholen. "Het digitale onderwijs wordt ondersteund door de collega's van het ICT Service Centre van Alberdingk Thijm Scholen. De medewerkers van deze dienst staan de scholen vanaf afstand bij. Ook werken directies en lerarenteams van verschillende locaties samen om materiaal en 'good practices' te delen", zegt Marlies Eijsink, communicatieadviseur Alberdingk Thijm Scholen (AT Scholen). Leraren werken in principe op school en nemen de aangescherpte hygiëne-maatregelen in acht.

De Gooise Scholenfederatie, waaronder College de Brink en ISK Het Gooi vallen, heeft het thuisonderwijsproces ook opgepakt. Tijmen Smit, lid van het College van Bestuur: "Wij doen er alles aan om onze leerlingen zo goed mogelijk in deze bijzondere periode te begeleiden." Hij hoopt ook op steun van iedereen. "Samen kunnen we meer."