Jacqueline Sleven, arts infectieziekten van de GGD.
Jacqueline Sleven, arts infectieziekten van de GGD. Foto: © Bob Awick

Jacqueline Sleven, arts infectieziekten GGD: 'Houd je aan de voorschriften'

Dringende oproep van GGD Gooi en Vechtstreek: volg de coronavoorschriften en voorkom dat je zelf ziek wordt of anderen ziek maakt.

REGIO "Ook in 't Gooi en de Vechtstreek maakt het coronavirus mensen ziek", zegt Jacqueline Sleven, arts infectieziekten van de GGD. "Eind februari hebben we de eerste inwoner in de regio positief getest en sindsdien zien we dat het aantal meldingen gestaag stijgt. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat iedereen zich aan de overheidsvoorschriften houdt. Niemand wil een lockdown, maar daar moeten we echt samen voor zorgen."

Hoewel het nu nog redelijk rustig is met het aantal besmettingen in 't Gooi en de Vechtstreek, is dat beslist geen reden om de overheidsvoorschriften en adviezen van de RIVM te negeren, benadrukt Jacqueline Sleven. Als arts infectieziekten is zij samen met drie verpleegkundigen verantwoordelijk voor het monitoren van het coronavirus in de regio. "Wat vandaag geldt, kan volgende week of zelfs morgen weer anders zijn. Ga dus niet naar buiten als het niet nodig is en houd anderhalve meter afstand. Natuurlijk is het goed om te sporten, maar wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Zoek in ieder geval geen drukke plekken op", is haar indringende oproep. Als we samen niet deze verantwoordelijkheid nemen, is de kans - volgens Sleven - groot dat er ook in Nederland strengere maatregelen of een volledige lockdown volgen.

Meldingen nemen toe

De eerste inwoner die het infectieteam van de GGD Gooi en Vechtstreek positief testte, kwam terug van een wintersportvakantie. Later zijn er nog dertien mensen in de regio thuis getest. "Daarna is de procedure veranderd", blikt Sleven terug. "Patiënten met luchtwegklachten en koorts, die verdacht worden van het coronavirus, testen we niet langer thuis. Het biedt in deze fase te weinig meerwaarde om dit te doen. Huisartsen of ziekenhuismedewerkers testen nu de mensen als het nodig is. Wij krijgen wel die resultaten binnen en zien dat het aantal meldingen toeneemt. Tot nu toe treft het virus vooral medewerkers in de zorg."
Niet iedereen wordt even zwaar geraakt door het coronavirus. Veel mensen houden er niet meer dan een verkoudheid aan over. Sommigen zijn zo ziek dat zij in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Hoe die verdeling precies is, kan Sleven niet zeggen. "Dit is een nieuw virus en we moeten accepteren dat we niet alles weten", klinkt het klip-en-klaar. "Onderzoekers van het RIVM en andere wetenschappers zijn druk bezig om het ziekteverloop in beeld te krijgen."

Blijf binnen

Wel raadt zij iedereen aan die verkouden wordt om hier verstandig mee om te gaan. "Blijf binnen en zorg voor een goede hygiëne en rust. Als de ziekte verergert, kun je de huisarts bellen, maar ga er niet persoonlijk langs. De huisarts zal beslissen of het nodig is om een afspraak te maken met het coronacentrum dat bij de huisartsenpost in Blaricum is ingericht." Voor algemene vragen over Corona is het verstandiger om niet met de huisarts te bellen. Bel dan liever het GGD-callcenter op nummer 035-6926400 of kijk op www.ggdgv.nl/coronavirus. Hier staat ook een oproep om persoonlijke beschermingsmiddelen te doneren voor medewerkers in de zorg.

Dit is een nieuw virus en we moeten accepteren dat we niet alles weten

Hoewel Corona ongekende gevolgen heeft voor de samenleving blijft het werk voor Sleven en haar collega's vergelijkbaar. "Ook vóór corona hielden we infectieziekten nauw in de gaten, deden we zo nodig al contactonderzoeken en gaven we praktische adviezen. We hebben dus ervaring en het is niet nieuw wat we nu doen. Het grote verschil is het dringende beroep dat we op de samenleving doen om solidair met elkaar te zijn. Het volgen van de overheidsvoorschriften verkleint niet alleen de kans dat je zelf besmet raakt, maar ook dat je voorkomt dat je anderen ziek maakt."