Samenkomsten tot 1 juni verboden

BEL Het slordige, a-sociale en laconieke gedrag van mensen - met name afgelopen weekend toen tienduizenden mensen er met het mooie weer massaal op uit trokken - heeft ertoe geleid dat het kabinet maandagavond de bestaande maatregelen heeft aangescherpt. Alle samenkomsten gaan tot 1 juni niet door.

Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden. Er is een verbod op groepsvorming van drie personen of meer; zij moeten daarbij minstens anderhalve meter uit elkaar staan. Daarnaast worden winkeliers verplicht een scherp deurbeleid te voeren. Boa's worden ingezet om de controles uit te voeren. Bij zeer overtredend gedrag wordt politie ingezet. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een flinke boete krijgen. Voor winkeliers liggen die tussen 3.000 en 4.000 euro en voor particulieren tot 400 euro per persoon.
Een boodschap doen of een ommetje maken mag, maar wel in je eentje. Thuis worden mensen opgeroepen om met maximaal drie mensen bij elkaar op bezoek te gaan en dan ook de voorgeschreven afstand te bewaren. Contactberoepen, waaronder kappers en nagelstudio's, moeten dicht. En heeft een gezinslid koorts, dan moet iedereen thuisblijven. Het is een lockdown met wat vrijheden én een beroep op het gezonde verstand. "Om de zorg in de benen te houden en kwetsbaren en ouderen te beschermen", aldus minister Hugo de Jongh.

7 'Snel duidelijkheid geven'