Boodschapjes meenemen voor een buurman? Er zijn allerlei lokale, onlinegroepen opgezet.
Boodschapjes meenemen voor een buurman? Er zijn allerlei lokale, onlinegroepen opgezet. Foto: Pixabay

Online veel hulp en steun aan medemens tijdens coronacrisis

BEL Voor wie kan ik een boodschapje doen? Heb je geen oppas? Dan breng je de kinderen maar bij mij hoor! Uit de hele samenleving ontstaan er initiatieven om elkaar te helpen in deze lastige tijd.

"Heel mooi hoor, dit soort initiatieven", reageert Marije Mansfeld van de GGD Gooi en Vechtstreek. "Maar we roepen mensen wel op hun gezonde verstand te gebruiken." Zij wijst erop dat maatregelen als afstand houden en de sluiting van kinderdagverblijven, sportclubs en horeca niet voor niets zijn, net als de 1,5 meter afstand tot elkaar.

Kan er dan niets? "Zeker wel", reageert Mansfeld. "Maar bijvoorbeeld in het geval van boodschappen doen: bel om te vragen wat iemand nodig heeft, of vraag een lijstje via de mail en zet de boodschappen voor de deur. Als je wilt oppassen, doe dat alleen als dat kind niet verkouden is en jijzelf ook niet. En houd het beperkt, want veel zaken zijn juist dicht om het samenkomen van grote groepen mensen en daarmee verdere verspreiding van het virus te voorkomen."
Verder kan de GGD-medewerker niet vaak genoeg zeggen dat de hygiƫne-adviezen van het eerste uur van kracht blijven: "Ook nu blijven regelmatig je handen wassen, niezen en hoesten in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken en direct weggooien onverminderd belangrijk. En heb je verkoudsheidsklachten, blijf dan thuis zodat je anderen niet besmet."

Heb jij zelf of met andere betrokken plaatsgenoten een initiatief om anderen te helpen? Laat het weten via vc@versawelzijn.nl, dan zorgen wij dat ook jouw initiatief wordt vermeld. Kijk op www.versavrijwilligerscentrale.nl/corona-initiatieven.