De opknapbeurt kan beginnen.
De opknapbeurt kan beginnen. Foto: © Bob Awick

Johanneskerk in de steigers voor renovatie

LAREN Rondom de Johanneskerk aan de Naarderstraat zijn steigers geplaatst zodat snel met de renovatie van dit cultureel erfgoed, het oudste monument van Laren dat volgend jaar 500 jaar bestaat, gestart kan worden. Er was aanvankelijk twijfel of de bouw in deze tijd van onzekerheden rondom het coronavirus wel kon beginnen, maar als de bouwers van aannemer De Heeren Bouwmeester uit Woerden zich aan de voorwaarden van de overheid houden, is er geen bezwaar.

Het bouwbord wordt vandaag geplaatst. Een officiële onthulling van het bord, zoals bij bouw gebruikelijk is, kan op dit moment niet plaatsvinden. Overwogen wordt om er later feestelijk aandacht aan te besteden.
De opdrachtgevers van de renovatie zijn de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes (PGLE) en de gemeente Laren. De PGLE is eigenaar van het schip van de kerk en de gemeente Laren eigenaar van de toren. Het werk dat als eerste wordt aangepakt is het exterieur. Daarvoor is 300.000 euro beschikbaar gesteld door bijdragen van de PGLE, de gemeente Laren en de inmiddels toegezegde subsidies van de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed.
Eind 2019 is de Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500 opgericht. Burgemeester Nanning Mol van Laren is voorzitter. De stichting heeft een ANBI-status. Door de inbreuk van het coronavirus op de maatschappij wordt het werven van fondsen momenteel afgeremd. Toch hoopt de vriendenstichting de nodige fondsen bijeen te brengen, zodat nog dit jaar ook het interieur van de kerk kan worden aangepakt waardoor het kan voldoen aan de eisen die anno de 21ste eeuw aan dit monument worden gesteld. Want naast kerkdiensten, bruiloften en begrafenissen moet het ook voor derden een prima ruimte zijn voor allerlei soorten bijeenkomsten. Of in december 2020 de werkzaamheden volgens de planning kunnen worden afgerond, is nu nog onduidelijk. Eén ding is zeker: in 2021 bestaat de Johanneskerk 500 jaar.