Regio: Extra mensen voor handhaving

REGIO De voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, heeft besloten extra toezichthouders aan te wijzen om de noodverordening van 26 maart j.l. te handhaven.

De noodverordening bevat maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder het houden van 1,5 meter afstand. De veiligheidsregio wil hiermee de maximale capaciteit voor toezicht inzetten. Toezichthouders van de gemeenten, GAD, veiligheidsregio, omgevingsdienst OFGV, Goois Natuurreservaat, havenmeesters, bouwinspecteurs en milieu-inspecteurs die al bevoegd waren volgens artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht mogen nu ook de regels in de noodverordening handhaven.


Politiek gaat weer door

BEL De gemeenteraad van Blaricum gaat digitaal vergaderen nu de live-vergaderingen vanwege de uitbraak van het coronavirus en de afgekondigde maatregelen vanuit de Rijksoverheid niet meer kunnen.

In Laren vergaderen de leden van het presidium maandag. "Dan wordt besloten hoe we verder gaan", reageert de griffie. Eemnes bespreekt in het presidium van 8 april een voorstel hoe we de komende vergaderingen gaan aanpakken. "Er zijn in ieder geval nog wel stukken waar een besluit over genomen moet worden. De planning zal zichtbaar worden bij de stukken van 8 april. We gaan ervoor om de vergaderingen die we houden, live te streamen." In Blaricum is het voornemen de vergaderingen via Notubiz te streamen, zodat deze live meegeluisterd of achteraf teruggeluisterd kunnen worden.
De werkzaamheden van de gemeenteraden liggen sinds 16 maart stil, omdat het houden van reguliere (raads)vergaderingen gegeven de omstandigheden onverstandig en onverantwoord is. Besluitvorming in een digitale raadsvergadering is evenwel vanwege bepalingen in de Gemeentewet niet mogelijk. In Den Haag wordt momenteel aan een noodwet gewerkt die dit wel mogelijk gaat maken. Zodra deze noodwet van kracht wordt, kunnen de raden ook digitaal besluiten nemen. Datum en agenda voor een dergelijke digitale besluitnemende raadsvergadering zullen via de website aangekondigd worden.