Zwieren en zwaaien op de kermis is er in 2020 niet bij.
Zwieren en zwaaien op de kermis is er in 2020 niet bij. Foto: Bob Awick

Kermis van de baan - 'Dit is een deuk in het dorpsleven'

LAREN De kermis in Laren, die van 4 tot en met 9 juli in de agenda staat, gaat in verband met de coronacrisis niet door. Het bestuur van de Stichting Kermis Laren heeft afgelopen weekend - na rijp beraad - de knoop doorgehakt. De volksgezondheid en het financiële risico waren de twee maatstaven voor dit besluit. "Een akelige beslissing, maar we konden niet anders. Het is doodzonde", zegt Fok Bierlaagh, voorzitter van de stichting.

Bierlaagh verwacht dat de situatie rondom evenementen na 1 juni niet zal veranderen. "Het is een taai virus", zegt hij. "We zagen het natuurlijk wel aankomen, maar we zijn nu in een fase aanbeland waarin we overeenkomsten over energie, infrastructuur, vergunningen en reclame moeten gaan afsluiten. Dat betekent hoge uitgaven van rond de 70.000 euro zonder dat daar de zekerheid van voldoende inkomsten tegenover staat." De stichting wil het (financiële) risico niet lopen dat het kabinet na 1 juni alsnog besluit om grote evenementen, waaronder de kermis valt, te verbieden.

Heel veel pijn

De keuze om de kermis af te gelasten, valt voorzitter Bierlaagh zwaar. Hij is een geboren en getogen Laarder en woonde als kind op tweehonderd afstand van het kermisterrein. Dat er nu in 2020 geen kermis komt, doet hem verdriet. "Dat is bijna ondenkbaar en een deuk in het dorpsleven. Het doet pijn, écht heel veel pijn."

Verlenging

Volgens kermiskenner Karel Loeff was er tijdens de oorlogsjaren ook een enkele keer geen kermis. En één maal heeft - wegens de enorme hoeveelheid regen - een verlenging van de kermis plaatsgevonden. Het college van burgemeester en wethouders is het eens met het door het bestuur van Stichting Kermis Laren gelopen traject.

Teleurgesteld

De circa veertig kermisexploitanten zijn middels een brief over het besluit geïnformeerd. Zij krijgen allen de gelegenheid om in de zomer van 2021 wél hun gegunde standplaats in te nemen. Bierlaagh: "Ik heb met een aantal van hen gesproken. Ze zijn teleurgesteld, maar ze begrijpen het wel. Voor hen is het ook erg, want die jongens zien hun wereld in elkaar storten. Hoe kom je hier bovenop? We gaan in 2021 met frisse moed verder en ik hoop dat er dan nog voldoende kermisexploitanten over zijn."