'Ondernemers niet in de steek laten'

LAREN Dorpsfonds Bijzonder Laren heeft - wetende dat de coronacrisis diepe sporen zal trekken - een lokale 'denktank' opgezet. "We mogen de ondernemers nu niet in de steek laten."

"Als deze crisissituatie langer gaat duren, zal menig ondernemer in Laren het onderspit delven en uit het straatbeeld gaan verdwijnen", meldt Leen van der Pols, voorzitter Dorpsfonds Bijzonder Laren, desgevraagd. "Het probleem is dat er geen spoorboekje ligt van hoe te handelen. Het lijkt een extreem complexe puzzel. Samen met diverse Larense ondernemers en enkele externe deskundigen willen we in beeld brengen waar de acute (financiële) knelpunten zitten en op welke wijze wij onze leden kunnen adviseren en ondersteunen."
Verder wil Bijzonder Laren proberen een beeld te schetsen met bijbehorende scenario’s voor het moment waarop de maatregelen versoepeld gaan worden, en welke blijvende schade aan horeca, cultuur en winkelaanbod is toegebracht. "Een actief debat dus ook over het post-coronatijdperk, zowel voor de korte als de middel- en de langere termijn."
Uiteraard zijn er compensatieregelingen en wordt uitstel van het betalen van belasting geboden. "Maar we moeten wel bedenken dat het uitgestelde betalingen zijn. We zijn nu aan het afwentelen. Op enig moment zal er toch betaald moeten gaan worden. Kwijtschelding van lasten is dus niet aan de orde. We hebben de toezegging van de wethouders dat zij willen participeren in onze aanpak."