Teun Koetsier uit Laren werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Teun Koetsier uit Laren werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Bob Awick

Burgemeesters BEL delen dit jaar lintjes telefonisch uit

Het coronavirus gooide ook roet in het eten bij de jaarlijkse lintjesregen. Ook daar werd een mouw aan gepast: de burgemeesters belden de gedecoreerden op.

BEL De burgemeesters van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren deelden afgelopen vrijdag telefonisch de koninklijke onderscheidingen uit. Dit jaar viel de eer te beurt aan één inwoner van Blaricum, twee in Eemnes en twee in Laren.

Brandweervrijwilliger Jethro Venema kreeg via een telefoontje van burgemeester Joan de Zwart-Bloch te horen gekregen dat hij benoemd wordt tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al sinds 1 september 1999 als vrijwilliger bij de brandweer in dienst. Zijn jarenlange inzet en enthousiasme zijn aanleiding om hem een koninklijke onderscheiding te geven.

Eemnes

In Eemnes kregen twee inwoners een onderscheiding. Bijzonder is dat beide onderscheiden personen betrokken zijn bij defensie, ze beiden tot Ridder zijn benoemd vanwege de landelijke uitstraling van hun vrijwilligerswerk en dat een van hen zelfs werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met Zwaarden. Dat is mevrouw C. de Vet, die werkzaam is bij zorgorganisatie Amerpoort, op een locatie waar kinderen en jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking verblijven.

Reserve-militair

Zij is sinds 2008 reserve-militair bij het Korps Nationale Reserve (NATRES) van het Commando Landstrijdkrachten in de rang van korporaal der 1e klasse. Dat is ook de reden dat zij al op donderdag door minister Ank Bijleveld werd gebeld om haar op de hoogte te stellen van de onderscheiding met Zwaarden.
Naast haar werk verricht De Vet sinds 1989 op allerlei manieren vrijwilligerswerk. Op dit moment is zij vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging (KNV) EHBO, bestuurslid van de Stichting Vrienden Fanfarekorps Nationale Reserve, vrijwilliger bij en bestuurslid van de Reüniecommissie 2e afdeling Regiment Huzaren van Boreel.
Daarnaast is zij landelijk contactpersoon Indiëveteranen, vrijwilliger bij het tijdschrift De Verkenner, actief voor het Apostolisch Genootschap Baarn, vrijwilliger bij de Historische Kring Eemnes en bestuurslid van de Stichting Friersdale-Eemnes.

Een Blaricummer, twee Eemnessers en twee Laarders onderscheiden

Bakker

De tweede onderscheiden persoon in Eemnes is de heer E.G.M. Bakker. Hij werd gebeld door burgemeester Roland van Benthem met het nieuws dat hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Bakker werkt bij de afdeling Opleidings-& trainingscommando bij het Ministerie van Defensie. Naast zijn werk verricht hij vrijwillige activiteiten voor de veteranen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland opgerichte 320 Squadron (Marineluchtvaartdienst). Zo schrijft Bakker in memoriams over deze veteranen en was hij initiator van de bijeenkomst voor WOII veteranen van het VSQ (6)320 Squadron in Bronbeek. Ook organiseerde de heer Bakker de jaarlijkse herdenking van het bombardement Schaarsbergen in 1944.
Verder leverde hij een bijdrage aan de herdenkingen van D-Day in Normandië en ondersteunde hij een aantal veteranen bij de herdenking op het Ereveld Rusthof en bij de herdenking van de Slag om de Ardennen in Vielsalm (België).
In 2016 zette de heer Bakker zich in voor de reünie van het 320 Squadron in Dunsfold (Verenigd Koninkrijk) om veteranen en hun familie te vinden en leverde hij een belangrijke bijdrage aan het Memorial in zowel Schaarsbergen als Nijmegen, waarbij ook drie basisscholen waren betrokken.

Laren

In Laren kregen de heren Teun Koetsier en A.M. Henny bericht van burgemeester Nanning Mol, die later ook nog even langsging. "Ik was totaal verrast. Ineke en ik hebben vandaag online het derde boek van de trilogie over de Tweede Wereldoorlog in Laren online gepresenteerd in een gesprek met Ruud ter Weijden. Na afloop bood ik het boek virtueel aan de burgemeester aan", vertelt Koetsier, die werd benoemd tot Officier.
"Daarna begon hij met een dankwoord. Dat vond ik heel normaal, totdat hij begon over mijn werk dat ik voor de wiskunde heb gedaan." Hij vertelt dat hij totaal niet aan een koninklijke onderscheiding had gedacht. "Toen dat tot mij doordrong, was ik geëmotioneerd. Het overviel mij helemaal."

Wiskunde

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat hij de graad van doctor in de wiskunde behaalde. Met zijn kennis heeft hij zich voor verschillende organisaties ingezet. Zo was hij hoofddocent wiskunde aan de VU en voorzitter Landelijk Werkcontact Geschiedenis en Maatschappelijke Functie van de Wiskunde (GMFW).
In 2004 kreeg hij voor zijn stimulerende rol en zijn bijdragen op het gebied van de geschiedenis van machines en mechanismen de IFToMM Award of Merit. In 2019 is hij uitgeroepen als Honorary Member. Dit Honorary Membership is een bijzonder grote eer. Wereldwijd kunnen maximaal 12 ereleden worden benoemd.
Koetsier heeft ook iets met geschiedenis. Hij is secretaris bij de Historische Kring Laren en trekker van het onderzoeksproject Laren in WOII, in relatie tot de Historische Kring Laren.

Maria Montessori

Ook de heer A.M. Henny werd onderscheiden tot Ridder. Hij verricht als vrijwilliger vele activiteiten ten behoeve van Montessori’s historische en actuele betekenis in het onderwijs. Hij is de achterkleinzoon van Maria Montessori en dit jaar staat in het teken van de herdenking van de 150ste geboortedag van Maria Montessori.
Henny heeft de taak op zich genomen om de publicatie van de boeken van zijn overgrootmoeder nieuw leven in te blazen, toen de Engelse uitgever daartoe niet langer in staat was. Hij is de drijvende kracht achter deze uitgeverij, die hij in 2007 vanuit zijn huis is begonnen.

Later tijdstip

De gedecoreerden krijgen allemaal op een later tijdstip hun koninklijke onderscheiding nog opgespeld.