Door de brand is de boerderij flink verwoest.
Door de brand is de boerderij flink verwoest. Foto: © Bob Awick

Buren ontdekken brand en bonken op deur

LAREN Een rijksmonument aan de rand van Laren is deels door brand verwoest. Voor de familie Calis herhaalde de geschiedenis zich opnieuw. Het is zondag 5 april tien over half twee 's middags als de buren van Bert en Beppie Calis hard op de deur bonken. "We zaten te eten." De schoorsteen van hun monumentale boerderij aan de Torenlaan staat in brand.

"Op het rieten dak dansten al van die kleine vlammetjes", zegt oud-brandweerman Calis (73). Hij vertelt dat de familiegeschiedenis zich die zondagmiddag herhaalde. "Op 16 januari 1919 ging de boerderij van mijn opa aan Oud Laren ook al in vlammen op."
Hoewel het een mooie dag is, heeft Calis in de woonkamer de kachel aangestoken. Hij wil de kou eruit hebben. Zelf gaat hij als ervaren (gepensioneerd) brandweerman nog met een tuinslang het dak op, maar het blijkt niet genoeg. "Ik dacht dat de brand zo geblust zou zijn, maar niet dus." De brandweer heeft er zelfs zijn handen vol aan.
Aan de straatkant ligt de hele bovenverdieping open. "Een deel van de zoldervliering is naar beneden gekomen. Ons bed vind je niet meer terug; er ligt allemaal troep op", zegt Beppie. Vol lof spreekt het echtpaar over de brandweerkorpsen die de brand geblust hebben, en alle andere hulpdiensten. "Wij zijn hen écht dankbaar, want mede door hun inzet is de boerderij grotendeels behouden. Ook hebben zij veel spullen uit het huis weten te halen. De brandweerlieden gingen met perslucht naar binnen en hebben bijvoorbeeld de kast met foto's weten te redden." Ook van anderen komt veel hulp. De kleding wordt met spoed bij Stomerij Kok gereinigd en de wasmachine van dochter Carina draait overuren. Zij zorgt ook voor de eerste opvang. De volgende dag keren Bert en Beppie weer terug naar de Torenlaan, waar ze in hun caravan verblijven. Inmiddels zijn er in de tuin woonunits geplaatst. Deze blijven net zo lang staan totdat de boerderij weer bewoonbaar is, want: "Die wordt zeker weer opgebouwd."
De ergste schrik is bij het echtpaar verdwenen; zij richten zich nu vol op de toekomst.
In de boerderij is ook Wijnkoperij Wesseling gevestigd. De winkel kon daags na de brand gewoon open. Het kantoor moet door waterschade ontmanteld worden, maar de wijnen zijn nog opperbest. "We hebben de wijnen steekproefsgewijs laten onderzoeken. De brand, die overigens niet bij ons gewoed heeft, heeft geen invloed op de wijnen gehad", aldus gérant Kees de Groot. Hij woont in Laren en zag de vlammen uit het dak komen. "De brandweer heeft enorm zijn best gedaan om de schade te beperken", is ook zijn conclusie.