Iemand wacht op zijn beurt bij het monument in Blaricum.
Iemand wacht op zijn beurt bij het monument in Blaricum. Foto: Bob Awick

Dit jaar ingetogen herdenking

BEL Dodenherdenking was vanwege het coronavirus ingetogen in de BEL-gemeenten. In Blaricum werd als eerste een krans gelegd door burgemeester Joan de Zwart-Bloch. Dat was al om 16.00 uur 's middags.

Tussen 10.00 uur en 15.00 konden inwoners terecht om een bloem neer te leggen bij het monument in het Burgemeester Klaarenbeekpark. Inwoners konden zelf een bloem meenemen of een bloem pakken uit een bak naast het monument. Dit was in alle drie de gemeenten het geval. Bij het neerleggen van de bloemen moest rekening worden gehouden met de coronamaatregelen.
Burgemeester Roland van Benthem legde om 18.00 uur 's avonds een krans bij het oorlogsmonument bij het Plantsoen. Ook twee schoolkinderen - waarvan één de winnaar van de gedichtenwedstrijd - legden een krans.
Wethouder Wilma de Boer-Leijsma en de voorzitter van het comité Vrijheidsmonument Eemnes waren hierbij op gepaste afstand aanwezig.
De herdenking was hetzelfde in opzet als voorgaande jaren - maar zonder publiek en een stuk korter - en was via een livestream op de website van de gemeente Eemnes thuis te volgen.
De herdenking in Laren startte om 19.00 uur. Burgemeester Nanning Mol en Chris Bogaers, ceremoniemeester 4 meiherdenking, legden een krans bij het oorlogsmonument aan de Brink. Deze krans werd gelegd bij de kransen die er al lagen van de Oost-Indiëgroep, de oud-verzetsstrijders en de veteranen.

Burgemeester Nanning Mol hield ook nog een toespraak. Inwoners konden via een livestream op de website van de gemeente Laren de herdenking live volgen. Tussen 11.00 uur en 18.00 uur konden zij zelf bloemen neerleggen bij het monument