Zo ziet het stedenbouwkundig plan er voorlopig uit voor het gebied van De Hilt.
Zo ziet het stedenbouwkundig plan er voorlopig uit voor het gebied van De Hilt. Foto: Gemeente Eemnes

Straks op terrein van De Hilt 50 woningen en 110 parkeerplaatsen

Het eerste plan voor het gebied van De Hilt verdween in de prullenbak. Nu zijn er belangrijke stappen gezet, ook voor de locatie Hink Stap Sprong, waar starters terechtkunnen.

Vervolg voorpagina

"De raad vond het allemaal te propperig. Ik heb toen een stedenbouwkundig bureau gevraagd om samen met de raad te gaan kijken wat er kon", blikt wethouder Theo Reijn terug op het proces rond de plannen voor het gebied van De Hilt.

Optimale indeling

Het resultaat werd een maquette die ook in het filmpje met de wethouder te zien is. "Met blokken zijn we gaan schuiven om te kijken hoe je tot een optimale indeling kon komen. Die is toen met inwoners besproken en daar zijn nog wel een aantal dingen uitgekomen die we hebben aangepast. Zoals de groenwal."
"Bewoners vertelden me over de vogels daar, zoals de spechten. Ook is er de wens om een klim- en klauterbos te maken en de wal leent zich daar uitstekend voor. Er kan ook een speelplaats komen op de plek van de jeu-de-boules-baan, die naar een andere plek in Eemnes verhuist. Die groenwal wordt nu een mooie groene verbinding naar de nieuwe wijk."

Parkeerplaats

Dat betekent wel dat de parkeerplaats iets opschuift naar het zuiden. "Er is straks plek voor 110 parkeerplaatsen voor 50 woningen. Dat is voldoende." De wethouder wijst er ook op dat er een stuk minder verkeersbewegingen zullen zijn in de nieuwe wijk dan ten tijde van de sporthal. "Toen waren dat er 650 per dag en straks verwachten we er 400. Daarom hoeven we ook niet alles aan te passen en is er niet een verbinding nodig voor auto's naar de Veldweg."

'Bewoners vertelden me over de vogels daar, zoals de spechten'

Daarnaast was er een grote wens van inwoners om in dezelfde wijk naar een seniorenwoning te vertrekken en niet naar bijvoorbeeld de Zuidpolder. "Daarom hebben we de drie twee-onder-een-kappers achter de Laarderweg nu vervangen door acht seniorenwoningnen met een tuintje. Dit betekent wel dat de bomen daar verdwijnen. Bewoners van de woningen aan de Laarderwerg bieden we daarom een of twee bomen aan, die ze zelf in de tuin kunnen zetten ter afscheiding."

Pijnpunt

Hij weet dat dit voor sommige mensen een pijnpunt is, maar als wethouder maakt hij een afweging die ten gunste komt aan heel Eemnes en daar moeten in dit geval een aantal oude bomen voor sneuvelen. Uiteindelijk ligt er nu een plan met vier dure vrijstaande woningen, acht dure twee-onder-een-kappers, twee hoekwoningen in de middenklasse, vijf tussenwoningen in de middenklasse, acht seniorenwoningen in de middenklasse en 23 appartementen in de middenklasse.
De wethouder verwacht dat de appartementen en seniorenwoningen zo rond de 350.000 euro gaan kosten. "Mensen laten hierdoor hopelijk ook weer een grotere koopwoning achter in Eemnes, waar dan weer gezinnen kunnen wonen." Starters kunnen straks terecht in de nieuwbouw op de plek van de Hink Stap Sprong. Ook daar wordt hard aan gewerkt.

Sociale huur

Daar komt een appartementencomplex met 28 2- à 3-kamerwoningen voor sociale huur. Hij hoopt dat er ook een regeling komt die het toelaat om deze woningen voor langere tijd aan starters toe te wijzen. Daarnaast is de wethouder in gesprek om acht woningen te laten bouwen tot 200.000 euro.

In de eerste instantie werd hiervoor gekeken naar de Alliantie voor koopgarantwoningen, maar die zijn er niet meer. Nu wordt gepraat met een collectief particulier initiatief (CPO) om deze acht woningen te laten bouwen. "Ook hierover ga ik nog in gesprek met de gemeenteraad. Het is puzzelen. Het kan ook zijn dat we toch gaan voor boven- en benedenwoningen in dezelfde prijsklasse."
Wel lijkt dit allemaal sneller te gaan dan de ontwikkelingen rond De Hilt en de wethouder laat weten dat deze plannen nu van elkaar los zijn gehaald. "We hopen begin 2022 de woningen bij de Hink Stap Sprong te hebben gerealiseerd en eind 2022 die bij De Hilt."

Gemeenteraad

De eerste stap is nu in gesprek met de gemeenteraad om de puntjes op de i te zetten. Dit gebeurt op 8 juni tijdens de vergadering van de commissie Ruimte. "Daar kunnen mensen inspreken. Vanwege het coronavirus bij voorkeur schriftelijk, maar er kan ook geregeld worden dat dit mondeling kan. De vergadering kan thuis gevolgd worden."
Als de commissie genoeg informatie heeft, dan kan er tijdens de raadsvergadering van 29 juni een besluit worden genomen. "Daarna kan het plan verder uitgewerkt worden en ter inzage worden gelegd, zodat inwoners nog een zienswijze in kunnen dienen. Niet iedereen zal even blij zijn met de plannen, maar ik denk dat er zeker voldoende draagvlak is om dit nu verder uit te voeren. Het zijn mooie plannen. Ik ben er trots op!"

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Eemnes onder het kopje 'Projecten'.