Afbeelding
Foto:

Ruimte voor verbeteringen van beleid energie-transitie

BEL De Rekenkamer BEL heeft onderzoek gedaan naar de energietransitie in Blaricum, Eemnes en Laren, om inzicht te krijgen in de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beleid van de BEL-gemeenten op dit gebied.

De focus van de gemeenten op verduurzaming van de gebouwde omgeving en woningen is goed, maar er is ruimte voor verbeteringen.

Niet meetbaar

Belangrijke conclusie is dat de doelen in de gemeentelijke beleidsplannen wel specifiek geformuleerd zijn, maar niet altijd meetbaar aan de hand van openbare bronnen. Bij meerdere doelen is het onduidelijk op basis van welke data deze gemonitord kunnen worden.

Aanbevelingen

Naar aanleiding van de conclusies heeft de rekenkamer een reeks van aanbevelingen gedaan. Vrijwel al deze aanbevelingen zijn gericht aan de colleges van burgemeester en wethouders.

Acties

In de bestuurlijke reactie op het onderzoeksrapport hebben de colleges aangegeven zich in grote lijnen te kunnen vinden in deze aanbevelingen en hier een aantal specifieke acties op te laten volgen.

Duidelijker formuleren

De conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek bieden de drie gemeenten mogelijkheden voor deze verbeteringen en om het toekomstige beleid op het gebied van de energietransitie duidelijker te formuleren en te monitoren.

Gemeenteraden

Het inzicht dat dit onderzoek heeft opgeleverd, is bedoeld om de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraden op dit vlak te ondersteunen. De gemeenteraad kan hiermee beter sturen op het beleid.

Lees een uitgebreider artikel op Laardercourant.nl.