Afbeelding
Foto: PR

Lucienne doet boodschappen voor anderen tijdens corona

BEL Toen ze twee jaar geleden in Laren kwam wonen, gaf ze zich bij Versa meteen op als vrijwilliger. "Ik wil iets (terug)doen voor het dorp waar ik woon", is haar gedachte. Ze bezocht ongeveer een jaar lang elke week een oudere dame, die vorig jaar overleed. Nu is ze coronavrijwilliger.

"Toen de coronacrisis uitbrak kreeg ik via Versa een oproep of ik wilde helpen. Ik hoefde er niet over na te denken, natuurlijk wilde ik dat!", vertelt Lucienne van der Steen (54). "Ik ben hairstylist en omdat ik al snel besloot dat ik geen risico wilde nemen, lag mijn werk stil."

Oud-vrijwilliger

"Ik ben gekoppeld aan een mevrouw van 87 jaar oud, voor wie ik boodschappen doe. Normaal gesproken doet haar dochter dat, maar die zit in het onderwijs en heeft het natuurlijk druk vanwege alle maatregelen. Wat ik bijzonder vind, is dat die mevrouw zelf ongeveer tien jaar vrijwilliger was bij Versa. Ze vond het eerst ook wel vreemd om om hulp te vragen bij de organisatie waar ze zelf heeft gewerkt."

Hoe werkt het: coronaproof boodschappen doen voor een onbekende? "De eerste keer hebben we gebeld en afspraken gemaakt. Nu ga ik een keer per week naar die mevrouw toe. Bij haar voordeur staat een bankje, daar zitten we even en checken samen het boodschappenlijstje. Eenmaal weer terug doe ik de boodschappen over in haar tas. Daarna stuur ik haar zoon een tikkie. Dat werkt prima."

Hulp vragen

Lucienne is een beetje verbaasd dat zo weinig ouderen hulp vragen. "Een jaar geleden kon ik zelf een paar maanden bijna niets. Ik wilde graag geholpen worden, maar kreeg op mijn vragen weinig respons. En nu zijn er veel mensen die willen helpen, maar is de vraag veel minder. Dus eigenlijk doe ik een oproep: (oudere) mensen durf te vragen. Er zijn veel mensen die willen helpen!"

Ook vrijwilliger worden? Kijk op www.versavrijwilligerscentrale.nl of neem contact op met Marjon Woudstra, coördinator VC-BEL: 06-82311097, info@vcbel.nl.