Afbeelding
Foto:

OM eist vijf jaar cel voor oplichter

BLARICUM "Wilt u dat ik hier zo dood neerval?", dat riep de 43-jarige van oplichting verdachte Blaricummer vlak voordat de officier van justitie zijn eis bekendmaakte. De man wilde stoppen met het proces omdat hij 'het niet meer trok'.

De rechtbank pareerde het verzoek door een ambulance te bellen om de man te onderzoeken. De al voor meerdere grootschalige oplichtingszaken veroordeelde Blaricummer bleek last van stress te hebben.
Toen de zitting even later kon worden vervolgd, hoorde hij het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar cel eisen wegens oplichting van in totaal 174 klanten die via zijn website ABC-winkel en WaterpretOutlet onder meer witgoed, jacuzzi's en zonneschermen hadden gekocht. De spullen werden echter nooit geleverd. Het zou gaan om een bedrag van vijftigduizend euro. Daarnaast zou hij faillisementsfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd.
In 2018 kwam de man in beeld toen het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) vanuit het hele land aangiften binnenkreeg over de webwinkels van de Blaricummer, die kantoor hield in Soest. Na lang onderzoek werd hij uiteindelijk vorig jaar februari opgepakt. Hij ontkende iets met de beschuldigingen te maken te hebben. "Mijn bedrijf ging failliet, waardoor ik niet meer kon leveren", klonk zijn verklaring.

3