Lege straten in het begin van de coronacrisis, zoals hier in Laren.
Lege straten in het begin van de coronacrisis, zoals hier in Laren. Foto: Bob Awick

'Gooi & Vechtstreek gemiddeld geraakt door corona'

REGIO De regio is gemiddeld geraakt door de coronacrisis, meldt het UWV. Drie op de tien werknemers in 't Gooi en de Vechtstreek werken in een sector - horeca, uitzendbranche - die te maken heeft met een zeer grote krimp van de werkgelegenheid. Aan de andere kant werkt één op de vijf werknemers in een sector - zorg & welzijn en openbaar bestuur - waarin de werkgelegenheid juist steeg.

"Hoewel in deze regio minder sectoren aanwezig zijn met uitzendwerkers dan in de rest van het land, wordt de horeca hard geraakt. De specialistische zakelijke dienstverlening is goed voor 8,6 procent van de werkgelegenheid in de regio en deze heeft een gemiddelde krimp."

Sterke collectieve sector

De arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek behoort volgens de uitkeringsinstantie tot de regio's met de minder zwaar getroffen werkgelegenheid. Dit komt door de werkgelegenheidsstructuur in de regio die zich kenmerkt door een sterk aanwezige collectieve sector.
Sectoren als luchtvaart, sierteelt, horeca en cultuur, sport & recreatie zijn er minder sterk aanwezig. "Hierdoor werken in Gooi en Vechtstreek relatief minder mensen in een zwaar getroffen sector dan in de meeste andere regio's."
Van alle werknemers in deze regio werken 19.600 werknemers (19 procent van het totaal) in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. Aan de andere kant werkt 49 procent in een sector die nog relatief weinig last heeft van het coronavirus.
Ruim 20 procent van de werknemers in Gooi en Vechtstreek werkt in een sector waarin de werkgelegenheid groeit als gevolg van de corona-uitbraak. Ter vergelijking: in Nederland werkt 32 procent in een sector met grote tot zeer grote krimp in werkgelegenheid, werkt 45 procent in een sector waarin de gevolgen voor de werkgelegenheid beperkt zijn en werkt 23 procent in een sector met groeiende werkgelegenheid als gevolg van corona.

Uitzendsector

Zoals vermeld wordt de uitzendsector zeer hard getroffen. Veel bedrijven die in de problemen komen door de coronamaatregelen reageren snel met het afstoten van (een deel van) de flexibele schil. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitzendkrachten in de horeca, sierteelt, industrie of detailhandel.

Relatief minder mensen in een zwaar getroffen sector in onze regio

Lees een uitgebreidere versie van dit verhaal op onze website LaarderCourant.nl.