Wethouder Van Hunnik bouwt een eigen kunstwerk.
Wethouder Van Hunnik bouwt een eigen kunstwerk. Foto: Bob Awick

BKR-kunst hangt nu te kijk

LAREN/BLARICUM Wethouder Karin van Hunnik heeft vrijdagmiddag de bijzondere expositie Wij hangen nu te kijk in het voormalige Rabobankgebouw aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 5 in Laren geopend.

De tentoonstelling bestaat uit werken uit de gemeentelijke BKR-collectie van de gemeenten Laren en Blaricum en toont bijzondere, moderne werken van kunstenaars die in Laren hebben gewoond in de jaren 60-80 van de vorige eeuw.

Voorlopig is de tentoonstelling in verband met de coronamaatregelen alleen op afspraak te bezoeken. Na 1 juli wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om meer mensen van de werken te laten genieten, die al jaren in de kelder van bijvoorbeeld het Raadhuis in Laren stonden opgeslagen. De opening vond ook in kleine kring plaats.
De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren. "We zijn een jonge stichting, want we zijn pas 1 april 2019 opgericht", meldde voorzitter Emke Raassen-Kruimel. Samen met stichtingsleden Carien Bölgers-Schoenmakers en Antoinetty van den Brink werd met witte handschoentjes aan in het depot gekeken wat er aan werk beschikbaar was.

"De werken die hier hangen, zullen maar bij weinig mensen bekend zijn. Rond de honderd werken hangen nu op de eerste verdieping van het oude Rabo-pand. De rest zal digitaal worden getoond. Werken op papier zijn namelijk te kwetsbaar om zomaar neer te leggen." Zij bedankte de eigenaar van het gebouw dat het voor niets ter beschikking stelde en zo de tentoonstelling mogelijk maakte.
Wethouder Karin van Hunnik vertelde dat zij nog even in de BKR, voluit Beeldende Kunstenaars Regeling, was gedoken voor de opening. Het is inmiddels een lange tijd geleden dat de regeling gold. Van 1956 tot 1987 was het de regeling die jonge kunstenaars de mogelijkheid bood een inkomen te verdienen, met als tegenprestatie het werk.

Depots

Het meeste belandde in de depots en door de tentoonstelling is het nu mogelijk om die werken, die eigenlijk van alle bewoners zijn, te kunnen bekijken. "Men had vaak een slecht beeld van dit soort werken. Dacht vaak dat het broddelwerk was, rotzooi, maar zoals je hier kunt zien, is dat niet zo", aldus Van Hunnik.
Als officiële openingshandeling mocht ze iets creatiefs doen. De opdracht was om van kunstige blokken zelf een kunstwerk te bouwen. "Ik ga ze lekker mixen en ga er juist niet iets traditioneels van maken", meldde ze en maakte haar eigen kunstwerk, waarna de tentoonstelling bekeken kon worden.

In die tentoonstelling zijn van Joop van Bossom (1922 tot 2018) heel veel werken te zien. Hij maakte geometrische werken met vlakken en kleuren, waarin hij speelt met perspectief. "Voor de tentoonstelling hebben we goed moeten kijken wat we hiervan bij elkaar konden hangen. Op sommige had hij zelf al de volgorde vermeld", legt Antoinetty van den Brink uit.

Wie de werken wil bekijken, kan mailen naar Antoinetty van den Brink via antoinetty@padakkers.nl.

Lees een uitgebreidere versie op LaarderCourant.nl.