Jan Rudolph de Lorm vertelt burgemeester en wethouders enthousiast over de nieuwe aanwinst.
Jan Rudolph de Lorm vertelt burgemeester en wethouders enthousiast over de nieuwe aanwinst. Foto: Bob Awick

Singer Laren weer open met mooie Larense aanwinst

LAREN Het museum van Singer Laren is sinds dinsdag 30 juni weer open. Dat was voor het museum al een heuglijk feit, maar dolblij is Singer dat het een nieuwe Larense aanwinst kan tonen: een schilderij van een meisje dat over de Brink loopt: Gehendes Mädchen van Max Lieberman, dat hij in Laren schilderde in 1897.

Eind maandagmiddag werd deze nieuwe aanwinst al getoond aan onder andere de burgemeester en wethouders. "Het spat van de muur af", liet museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm weten. "Wat zo mooi aan het schilderij is, is de lichtval. Je ziet de zon door de bladeren schijnen. Het schampt nog net de arm van het meisje, haar schort en dan valt het op de zandgrond van de Brink."

Blij

Wethouder Peter Calis herinnert zich nog de foto's van meisjes die er inderdaad zo bij liepen in die tijd, op weg naar de katholieke meisjesschool die achter de Brink lag. De iepen die op het schilderij staan, sneuvelden in 1929. De schilder zat in zijn tijd op het terras bij de Gulden Postkoets en ving het meisje in haar beweging op het schilderij.
"We zijn hier zo blij mee, omdat we in het museum ook graag de werken willen laten zien die hier van Laren zijn gemaakt. Er zijn drie grote schilders die hier hebben gewerkt: Mondriaan, Beckman en Lieberman. Van die laatsten wilden we graag een werk hebben en drie keer liepen we een werk mis omdat het te duur was. Deze is ons toegevallen. Het is ons geschonken."
Het museum werd hiervoor benaderd door het Duitse verzamelaarsechtpaar Bühler-Brockhaus. "Ik heb nog nooit zo snel iemand teruggebeld." Het is het eerste Larense schilderij van Liebermann in Nederlands openbaar kunstbezit. Het hangt in het museum naast Larens meisje met korenbloemen van Jan Veth. "Dat is een donker werk en daardoor kun je goed zien dat Lieberman het licht tot leven brengt."
Het college van Laren werd tijdens de bijeenkomst meteen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in het museum. Na de sluiting van het museum door de coronamaatregelen volgde de roof van het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh. De dader kwam binnen door een glazen deur te vernielen. "Het glas zou veilig moeten zijn, maar voor de zekerheid hebben we nu een rolluik laten installeren", liet algemeen directeur Evert van Os weten, een luik dat keurig in het plafond verdwijnt en niet te zien is als het museum open is.

Lees een uitgebreider verhaal op LaarderCourant.nl