Frank van der Wall Bake op een bankje op de Brink.
Frank van der Wall Bake op een bankje op de Brink. Foto: Bob Awick

Frank van der Wall Bake: klachten over bomenkap en kruispunt bundelen

vervolg voorpagina

“Zodra ze wegtrekken en staan te gassen gaan ze sowieso boven de dertig kilometer per uur. Dan ben je in overtreding. Zet een flitspaal neer en ze hebben een bon aan hun broek. Nu is het afwachten tot er iets gebeurt. Totdat een van die spotters die de kruising op rent wordt aangereden of een auto uit de bocht vliegt, zo het terras op.”

Frank is het met haar eens en snapt ook wel dat die jongetjes de auto’s leuk vinden. “Maar het is een kwestie van oorzaak en gevolg. Omdat die jongetjes er staan, komen er ook steeds meer auto’s. Die worden gereden door volwassen mannen met een goed inkomen en dus dure sportauto’s. Die moeten toch ook enige intelligentie hebben. Ik snap niet dat die hieraan meedoen."
Hij vraagt zich af of het neerzetten van camera’s wel soelaas zal bieden. “Het gaat om het lawaai. Er moet dan 24 uur politie op het kruispunt komen.”

Buiten de brullende auto’s maken zowel Wendy als Frank zich druk over de kap van 41 bomen op de Brink. Wendy: “Doordat ik heel druk ben geweest, kwam ik er eigenlijk te laat achter dat de bomen gekapt zouden worden. Ik kon er niet van slapen toen ik het hoorde.” Ze heeft Irene van Lippe-Biesterfeld benaderd. “Die bomen op de Brink zijn de longen van ons dorp. Bovendien zijn bomen ook belangrijk voor het vasthouden van water. Die moet je niet zomaar kappen."

Voor het herinrichtingsplan van de Brink zijn twee bewonersavonden geweest. Inwoners hadden er dus van af kunnen weten. “Ik ben op beide avonden geweest”, vertelt Frank. “Ik herken me echter niet in het beeld dat geschetst wordt dat de meerderheid het met de plannen eens was en dat het breed gedragen wordt. Daarnaast waren er wellicht een stuk of 75 unieke bezoekers op die avonden. Dat is toch niet representatief?”

“De gemeentepolitiek heeft weliswaar een besluit genomen, maar in mijn ogen gebaseerd op onjuiste informatie. Daarom kan ik mij er niet in vinden. Het is unfair. Als het wel een degelijk democratisch besluit was geweest dan had ik me erbij neergelegd, maar dat kan en wil ik niet.” Hij wil nu ook alle klachten verzamelen van wat er speelt rondom de Brink.
“Wat ik ermee ga doen, weet ik nog niet precies. Ik wil wel dat ze gehoord worden en denk dat het beter is ze te bundelen dan allemaal individueel bij de gemeente aan te kloppen. Mensen kunnen mij mailen via bake@vdwbconsult.nl.

'Herken mij niet in beeld dat meerderheid het met plannen eens is'

Lees een uitgebreider verhaal met filmpje, gedicht en informatie over de handtekeningenactie en een reactie van de gemeente op LaarderCourant.nl.