De Junior Strandwachten in gesprek met ouders op het strand.
De Junior Strandwachten in gesprek met ouders op het strand. Foto's: Bob Awick:

Junior strandwachten Jeugd aan Zet
op en om het strand aan de slag

Meer jongeren tussen de 12 en 18 jaar dan verwacht hebben zich aangemeld voor het project Jeugd aan Zet in Blaricum. Ze gingen als junior strandwachten aan de slag.

BLARICUM De junior strandwachten van het project Jeugd aan Zet waren zaterdag druk bezig op en om het strand. Ze deelden polsbandjes uit aan ouders zodat zij daar hun telefoonnummer op konden zetten en omdoen bij hun kinderen. Ook kregen zij EHBO-les en gingen aan de slag met reddend zwemmen.

Het project is een samenwerking van de gemeente Blaricum en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het ministerie van VWS/SZW en OCW stelde hiervoor geld beschikbaar, zodat in deze coronatijd jeugd van 12 tot en met 18 jaar een zinnige tijdsbesteding kan krijgen.
“Er hebben zich veel meer mensen aangemeld dan verwacht”, vertelt Ralf van Vegten van de KNRM. “Daarom hebben we de groep ook in tweeën gedeeld. Vanmorgen kreeg de ene helft les en vanmiddag de andere.” Zo’n 50 jeugdigen hebben zich voor het project aangemeld, waaronder Emma (13) en Dominique (12).
“Ik vind het leuk om mensen te helpen en veel te leren, zoals EHBO en reddend zwemmen. Ook is het fijn om de hele dag iets te doen”, vertelt Emma. Ze is niet bij het begin gestart, maar direct na haar vakantie. "Als ik op het strand loop, word ik door de mensen best wel serieus genomen, maar sommige mensen zijn eigenwijs, die denken het beter te weten.” Ook Dominique merkt dat sommige mensen niet positief op de junior strandwachten reageren. “Als mensen boos worden, laten we ze met rust. Dan vragen we hulp.” Net als Emma wil ze ook graag mensen helpen en dingen leren. “Het is echt heel leuk, ook al is vandaag wel erg warm.”
“We leren ze ook hoe ze mensen moeten aanspreken en ze lopen nooit alleen op het strand”, legt Ralf uit. “Er zijn altijd leden van de KNRM waar ze op kunnen terugvallen. Ze delen de bandjes uit en spreken mensen met honden aan, want die mogen niet op het strand. Als ze denken dat het op een conflict uitdraait, dan laten ze het voor wat het is en dan kunnen wij dat oppakken of we bellen de handhavers”, legt Ralf uit. Mensen aanspreken op het houden van 1,5 meter afstand behoort niet tot de taken. Ook daar zijn de handhavers voor.

Serieus

Volgens Ralf nemen de jeugdigen hun taak serieus. “We wisten niet hoe dit zou uitpakken, maar het gaat heel goed. Ze moeten zich minimaal 24 uur inzetten voor dit project, dan krijgen ze een bon om te besteden bij lokale ondernemers, maar veel deelnemers komen zelfs vaker.”
Burgemeester Joan de Zwart-Bloch was zaterdag ook aanwezig. “We hadden als gemeente ook nooit gedacht dat er zo veel belangstelling voor het project zou zijn en het is erg leuk om te zien hoe enthousiast de jongeren hier bezig zijn. Het is een win-winsituatie voor ons en de KNRM, want jongeren maken zo al jong kennis met deze reddingsdienst.”

De jongeren worden elke vrijdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur ingezet op het Stichtse Strand gedurende de vakantie. Er worden kosten noch moeite gespaard om hen daarvoor de belangrijkste zaken van het redden zwemmen en EHBO te leren. “Ze leren levensreddende handelingen en hoe ze de aed moeten bedienen en beademen bij een reanimatie”, legt Amber Kwant uit, de jongste EHBO-instructeur van Nederland. “Ik ben nu 23, maar ik behaalde al op mijn 18e het diploma.”
Daarnaast komen de belangrijkste dingen voorbij die met het strand te maken hebben. “Zoals glaswonden in voeten en handen, oververhitting en onderkoeling.” Amber zegt dat de jongeren zeer verantwoordelijk zijn. “Ze hebben genoeg kracht om te reanimeren. Het is natuurlijk altijd wel afwachten hoe ze reageren als het echt gebeurt, maar dat is bij volwassenen ook zo.”
Door alle lessen blijken de jongeren ook geïnteresseerd te zijn in het reddingswerk dat de KNRM doet en dat was ook de bedoeling. Ralf: “We hebben ook een reddingsbrigade en daar kunnen jongeren al instromen voor ze doorgaan naar de KNRM als ze 18 jaar zijn. Wij kunnen ze dan al opleiden, zodat ze daar klaar voor zijn.” Of het succesvolle project volgend jaar ook weer gehouden zal worden, is nog de vraag. “Het kost wel heel veel tijd en inzet van de KNRM en hiervoor was rijksgeld beschikbaar vanwege de coronacrisis”, legt de burgemeester uit. “Maar wellicht kunnen we kijken of het in een andere vorm kan. Daar zullen we het zeker over gaan hebben met de KNRM.”

Een uitgebreider verhaal met meer foto's en informatie over het reddend zwemmen staat op onze site LaarderCourant.nl.

'Als mensen boos worden, laten we ze met rust en vragen we hulp'
De jongeren leren ook reanimeren.