Johan met de prent van zijn buurman: 'Die kreeg ik toen hij hoorde dat wij de horecagelegenheid de vorm van een schaapskooi geven.'
Johan met de prent van zijn buurman: 'Die kreeg ik toen hij hoorde dat wij de horecagelegenheid de vorm van een schaapskooi geven.' Foto: Bob Awick

Horeca in te bouwen schaapskooi

EEMNES Wat moet je als vaste gast van Café Staal doen als je vaste stamkroeg gaat sluiten? Dan denk je na over wat je daar aan kan doen. Dat deed Johan Wiggerts samen met zijn broer Rob en Kees Rigter. Zij kwamen op het idee om zelf een horecagelegenheid te gaan bouwen aan de Eemnesservaartsteeg. “Dat stuk grond is toch van ons”, vertelt Johan.

“Ik heb zelf Café Staal 24 jaar lang bezocht. Als jongetje van 10 mocht ik er mijn prijs in ontvangst nemen van de visclub. Ik zag er vrienden die je normaliter niet elke dag spreekt, maar waar je graag mee omgaat. Die kroeg had een dorpsfunctie en dat willen we met onze horecagelegenheid weer terugbrengen.”
Daarom sprak hij op 6 juli in bij de gemeenteraad van Eemnes en vertelde hij over hun plannen. “Inmiddels zijn we al weer een stuk verder. We hebben nu een ‘Quick scan ruimtelijke onderbouwing Horecagelegenheid Eemnesservaartsteeg’ en die bespreken we met de gemeente. Hopelijk kunnen we dan iets neerzetten voor de komende 103 jaar, want zo lang heeft Café Staal bestaan.”
Wat de initiatiefnemers voor ogen hebben is een schaapskooi. “Dat vonden we passend. Later kwam een buurman met een prent en die liet me weten dat er altijd al een schaapskooi heeft gestaan in de buurt. Hoe mooi is dat! Daarover zijn we nog meer aan het uitzoeken hoor, samen met Historische Kring Eemnes.”

3