Afbeelding
Foto: Pixabay

Extra corona-maatregelen Veiligheidsregio Utrecht

EEMNES Het kabinet heeft vrijdag voor diverse veiligheidsregio’s extra coronamaatregelen afgekondigd. Een van de veiligheidsregio’s is Veiligheidsregio Utrecht, waar Eemnes onder valt. De maatregelen gingen zondag 20 september om 18.00 uur in.

Het kabinet heeft besloten dat in de geselecteerde veiligheidsregio’s horeca vanaf 24.00 uur de muziek uit en het volle licht aan moet en dat er geen nieuwe mensen meer naar binnen mogen. De zaken moeten om 01.00 uur dicht, dat geldt ook voor terrassen.

Verder komt er een verbod op het zich ophouden in een gezelschap van meer dan 50 personen. Het kabinet heeft ook bepaald dat voor georganiseerde samenkomsten van meer dan 50 personen in publieke ruimtes - dus ook binnen, bijvoorbeeld in horecagelegenheden - een meldplicht geldt.

Verdubbeld

In de regio Utrecht is het aantal besmettingen sinds begin deze maand verdubbeld. Belangrijkste oorzaak is dat niet iedereen de regels om besmetting te voorkomen naleeft. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht neemt het aantal besmettingen nu vooral toe onder mensen tussen de 20 en 39 jaar. De laatste tijd is te zien dat met name jongeren van 20 tot 24 het virus dragen. De voorzitter van de veiligheidsregio, Peter den Oudsten, wil mensen vooral motiveren om zich aan de regels te houden teneinde deze crisis samen het hoofd te bieden.

Er komt waar mogelijk verscherpte handhaving op naleving van de maatregelen. Zoals het versneld sluiten van instellingen of locaties waar een besmettingshaard is ontstaan. Doel is verdere besmetting zo snel mogelijk in te perken. De veiligheidsregio zet ook in op aanscherping van toezicht en handhaving in parken, gebieden met een risico op illegale feesten en sectoren waar bovenmatig veel besmettingen plaatsvinden.