Afbeelding
Foto: Bob Awick

GGD schaalt contact-onderzoek af

REGIO De GGD Gooi en Vechtstreek heeft haar contactonderzoek afgeschaald. Tot nu toe belden de bron- en contactonderzoekers (BCO) alle mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij een besmette persoon.

Omdat het totaal aantal dagelijks te verrichten BCO’s aanzienlijk hoger ligt dan de gezamenlijke beschikbare dagelijkse capaciteit, is overgegaan op zogenaamd ‘risicogestuurd BCO’.

Risico-inschatting

Concreet houdt dit in dat de besmette persoon wordt gebeld. Op basis van dat gesprek, maakt de bron- en contactonderzoeker een risico-inschatting. Er zijn twee categorieën: hoog of laag risico. Bij hoog risico verandert er helemaal niets.
Is er sprake van een casus met een ‘laag’ risico, dan verandert het proces iets. De bron- en contactonderzoeker informeert de huisgenoten van de besmette persoon. De besmette persoon wordt actievere medewerking gevraagd bij het indammen van het coronavirus. Deze persoon krijgt het verzoek om zelf contact te leggen met de mensen waar hij of zij nauw contact mee heeft gehad.