Veel inbraken in Laren, ook tijdens de corona met thuiswerkers.
Veel inbraken in Laren, ook tijdens de corona met thuiswerkers.

Laren scoort hoog op lijst meeste inbraken Noord-Holland

LAREN Een onderzoek van Independer, die de meest recente politiecijfers vergeleek met een jaar eerder, laat zien dat binnen de provincie Noord-Holland de meeste inbraken per 10.000 huishoudens plaatsvonden in Bloemendaal (48,3), Gooise Meren (41,4) en Laren (40,4).

Dit is gezien over de periode maart tot en met augustus. In Nederland werd per 10.000 huishoudens gemiddeld 24,4 keer ingebroken in woningen en schuren. Dit is een daling van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Noord-Holland is de daling sterker: 21,3 procent.

Grootste daling in Texel

Van alle Noord-Hollandse gemeenten daalde het aantal geregistreerde inbraakincidenten tijdens de corona het hardst in de gemeenten Texel, Edam-Volendam en Castricum.
Op Texel waren er nu 1,6 inbraken per 10.000 huishoudens en dat is 80 procent minder dan vorig jaar. Vorig jaar lag het aantal inbraakincidenten nog op 7,8 per 10.000 huishoudens.

Positieve invloed

Het thuiswerken door corona had niet overal een positieve invloed op het aantal inbraken zoals in de gemeente Uitgeest. Dit jaar heeft de gemeente relatief gezien de hoogste stijging in het aantal inbraken (+133,3 procent): van gemiddeld 10,7 inbraken naar 24,9 inbraken per 10.000 huishoudens.

Inbraak schuur of kelderbox

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie.
“Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, zegt Eelko van Dijk, die schade-expert bij Independer is. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”