Hondenuitlaatservices mogen niet meer dan drie honden uitlaten.
Hondenuitlaatservices mogen niet meer dan drie honden uitlaten. Foto: Pixabay

Volgend jaar zomer geen grote groepen honden in het Goois Natuurreservaat

BLARICUM Vanaf volgend jaar zomer mogen er maximaal drie honden per begeleider mee de natuur in van het Goois Natuurreservaat. Dit geldt voor alle natuurgebieden waar honden, aangelijnd of los, zijn toegestaan.

In 2004 waren er vijftien uitlaatbedrijven actief. Nu komen er wekelijks ruim 45 busjes van hussen (hondenuitlaatservices) meerdere keren per week, met soms wel vijftien honden per begeleider, naar het Goois Natuurreservaat (GNR).

Natuur is verstoord

"Door de grote hoeveelheid honden in de Gooise natuurgebieden wordt ook de natuur verstoord", licht het GNR toe. "De loslopende honden rennen door de bossen en over de heide waardoor zoogdieren, zoals reeën, maar ook op de bodem en in de struiken verblijvende en broedende bos- en heidevogels worden opgeschrikt. Reeën slaan op de vlucht met het gevaar dat ze overreden worden of ze laten hun reekalfje achter. Broedsels van vogels mislukken door de verstoring.

Daarnaast hebben ook bezoekers en wandelaars van het Goois Natuurreservaat steeds vaker last van de grote groepen loslopende honden en krijgen we steeds meer klachten binnen."

Geen vergunning

Door grote hoeveelheid honden wordt de natuur verstoord

De terreinen van het GNR zijn de enige natuurgebieden in de regio waar hussen zonder vergunning en zonder te betalen hun honden kunnen uitlaten. "Veel bedrijven komen dus niet uit het Gooi zelf, maar uit bijvoorbeeld Amsterdam, Almere en Utrecht. Door de vergunningsvrije natuurgebieden in het Gooi is het hier altijd veel te druk, want rondom die steden is wel een vergunning nodig. De druk op de natuur neemt daardoor sterk toe”, constateert het GNR.

Goed luisteren

Ook natuurbeheerder Staatsbosbeheer gaat de regel van maximaal drie honden per persoon hanteren. “Dit is niet zomaar een gekozen aantal. Met drie honden is er geen sprake van een roedel en blijven de honden onder appel. Dit betekent dat de hond goed moet luisteren naar zijn baas, geen overlast mag veroorzaken en zo veel mogelijk op de paden moet blijven zodat de dieren in het bos geen last hebben van de honden.”

Oplossing

De hondenuitlaatservices in 't Gooi zijn niet blij met dit besluit en hopen dat er toch een passende oplossing komt, want in de regio is geen ander gebied meer om de honden vrij uit te laten. Ze komen met het idee om de uitlaatservices uit Amsterdam, Almere en Vreeland te weren zodat zij een vergunning kunnen krijgen. Of misschien een stuk grond opdelen en omheinen zodat de herten er niet kunnen komen en de recreanten of wandelaars geen overlast meer ervaren.