Wat komt er na de Zuidpolder?
Wat komt er na de Zuidpolder? Foto: Bob Awick

Gemeente Eemnes is begonnen met 'Toekomstvisie Eemnes 2030'

Gemeente Eemnes is begonnen met het proces om te komen tot een Toekomstvisie Eemnes 2030. Eemnessers kunnen de komende tijd meedenken en online een vragenlijst invullen.

EEMNES Wat voor gemeente willen we over tien jaar zijn en wat moet daarvoor gebeuren? Wat moeten we koesteren en verbeteren in Eemnes en hoe bereiden we ons voor op de veranderende wereld? Allemaal vragen die de gemeente de komende tijd samen met inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties gaat beantwoorden.

De keuzes die de gemeente nu maakt hebben gevolgen voor de toekomst. De gemeente Eemnes heeft in een toekomstvisie beschreven hoe Eemnes er in 2030 uit zou moeten zien. "De huidige visie dateert van mei 2002 en wij zijn van mening dat deze toekomstvisie op onderdelen verouderd is", aldus de gemeente. "We vinden een geactualiseerde toekomstvisie noodzakelijk om de binnenstedelijke en uitbreidingslocaties in de komende jaren zorgvuldig te ontwikkelen en om een goed onderbouwd beeld te hebben van wat Eemnes nodig heeft om een krachtige en evenwichtige gemeenschap te blijven."

Vooruit kijken

"Dus hoe ziet het dorp er in 2030 uit? Wat voor gemeente willen we over tien jaar zijn en wat moet daarvoor gebeuren?" De gemeente vindt het belangrijk om vooruit te kijken. "Daarom werken we aan een toekomstvisie voor 2030, met een doorkijk naar 2050. Natuurlijk kan de toekomstvisie van Eemnes niet tot stand komen zonder onze eigen inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties. Daarom vragen we iedereen om hulp!"
De toekomstvisie is een strategisch document waar de gemeente de komende jaren haar beleid aan kan toetsen en de basis vormt voor belangrijke keuzes. Als je weet waar je over tien jaar wilt staan, dan kun je op basis daarvan de acties, die je nu moet ondernemen, bepalen. Het toekomstvisietraject is eind september officieel afgetrapt met leerlingen van verschillende basisscholen. Zij bleken verrassend veel ideeën te hebben voor hun gemeente in de toekomst. Zoals een plek om in de zomer te zwemmen, veel bomen en een middelbare school.

Gelukkige inwoners

Ook een metro- of treinstation is zeer welkom. En een steentje bijdragen aan de milieuopgave is belangrijk: leerlingen zien graag minder zwerfafval. Maar het allerbelangrijkste vonden ze dat Eemnes een gemeente moet zijn met gelukkige inwoners. De komende maanden krijgen alle Eemnessers de kans om mee te denken en mee te praten. Want wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Eemnes? Hoe kan de gemeente het voor Eemnessers aantrekkelijk maken? Wat moet daarvoor hetzelfde blijven of juist veranderen? En hoe zorgt de gemeente ervoor dat ze goed voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen? Ieder huishouden in Eemnes ontvangt een ansichtkaart op de mat. Op deze kaart kunnen inwoners hun droom voor een toekomstig Eemnes beschrijven en gratis terugsturen naar de gemeente. Daarnaast kunnen inwoners hun mening geven via een onlinevragenlijst.
Op basis van alle verzamelde meningen, ideeën en dromen worden vier toekomstscenario's geschreven. Dat zijn verhalen over hoe de toekomst van Eemnes er mogelijk uit kan zien. En ook daar mogen alle Eemnessers op reageren. Alle reacties worden gebruikt bij de ontwikkeling van de visie. Het college en de gemeenteraad nemen uiteindelijk een besluit over de visie. Meer informatie over Toekomstvisie Eemnes 2030 staat op www.eemnes.nl/eemnes2030.

Gemeente Eemnes gaat vier toekomstscenario's maken