Al 1.372 handtekeningen tegen verbod hussen

BLARICUM De hussen (hondenuitlaatservices) in het Gooi slaan de handen ineen tegen het verbod om grote groepen honden uit te laten in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat (GNR).

Initiatiefnemer Jessica Pijpers is begonnen met de petitie ‘Save H’Us’ namens de 45 uitlaatservices wier werkgebied in het Gooi ligt. Het GNR stelt vanaf 15 juli 2021 een maximum in van drie honden per begeleider. "Landelijk worden er steeds meer gebieden gesloten voor hussen zoals in Amsterdam, Almere en Utrecht waar je alleen met een vergunning natuurgebieden kunt bezoeken”, laat Jessica weten. “Dit maakt dat er gezocht wordt naar alternatieven buiten de eigen regio." De gebieden waar hussen nog welkom zijn, raken overbelast en de natuur wordt te veel verstoord en ook recreanten ervaren overlast.
Het verbod op grote groepen honden is eenstrop voor veel uitlaatservices in het Gooi. “Er wordt aangegeven dat de hussen zelf een alternatief moeten zoeken, maar er zijn geen geschikte gebieden meer beschikbaar. Er is geen enkele ruimte voor overleg om samen tot een beter alternatief te komen en er wordt geen optie geboden om een vergunning te krijgen.”
De petitie is al ruim 1.000 keer ondertekend. Uit de reacties blijkt dat ook baasjes graag een alternatief zien. ‘Ik onderteken omdat er alternatieven mogelijk moeten zijn om gekwalificeerde hardwerkende lokale ondernemers niet zo plots van een eerlijk inkomen te beroven. En mijn hond en ik hebben natuurlijk ook een belang bij een goede oplossing. Ik heb bewust een uitlaatservice gekozen die respect voor dier, natuur en omgeving voorop zet.’ Een ander schrijft: ‘Ik vind het belachelijk dat mensen nu hun baan kwijtraken door deze regel’ en ‘Ik vind dat er een alternatief moet zijn voor de hussen. Ook mijn hond beleeft er veel plezier aan. Als er dan misbruik is vanuit andere regio’s moeten ze dat daar oplossen.'