Na de schoenenactie krijgen gezinnen de komende tijd voedselhulp.
Na de schoenenactie krijgen gezinnen de komende tijd voedselhulp. Foto: Pax kinderhulp

Pax Kinderhulp Eemnes op de bres voor Armeense gezinnen

EEMNES Pax Kinderhulp Eemnes, die nauw contact heeft met de in Noord-Armenië gelegen stad Stepanavan, gaat geld inzamelen voor voedselpakketten voor arme gezinnen. Daarnaast gaat de organisatie mondkapjes verkopen en ook opsturen naar de inwoners van Armenië.

“Hoeveel ellende kan een mens hebben? Voor veel inwoners van Armenië lijkt de uiterste grens bereikt. Het toch al arme land wordt, evenals vele andere landen, geteisterd door een steeds groeiend aantal besmettingen met het coronavirus”, laat Pax Kinderhulp Eemnes weten.

Toename

“De toename van 500 positieve gevallen per dag lijkt ten opzichte van de dagelijkse duizenden positief getesten in Nederland misschien niet zo hoog, maar dat is het wel als je weet dat Armenië maar 3 miljoen inwoners heeft.”

Groei werkloosheid

“De scholen zijn dicht en steeds meer bedrijven sluiten, waardoor er een enorme groei van de werkloosheid is.
Veel werkende mensen zitten nu thuis. Zo komen steeds meer gezinnen zonder inkomen te zitten en hebben grote moeite om het hoofd boven water te houden. Maar dit is niet de enige rampspoed die hen nu overkomt.”
Armenië is in oorlog gekomen met Azerbeidzjaan met als inzet de in dat land gelegen Armeense enclave Nagorno-Karabach. "Veel mannen zijn, al dan niet vrijwillig, naar het front gegaan, waardoor het voor de achtergebleven vrouwen en kinderen nog moeilijker wordt te overleven in deze bizarre tijd."

"Ook het groeiende aantal uit de enclave vluchtende Armeniërs dat onderdak zoekt in hun vaderland, geeft een extra druk op de bewoners in de dorpen en steden.”

Eerste levensbehoefte
De Eemnesser werkgroep van Pax Kinderhulp Eemnes richt zich vooral op de kansarme kinderen door om het jaar een groep kinderen voor een drieweekse vakantie in Nederland uit te nodigen.

Hulpactie ter plekke

“De geplande vakantie voor de Armeense kinderen, die volgend jaar naar Eemnes zouden komen, stond door de coronacrisis op losse schroeven, zodat besloten is de energie te steken in een hulpactie daar ter plekke.”

Dertig gezinnen

Via hun contactpersoon in Armenië vernamen ze dat er zo’n dertig gezinnen direct hulp nodig hadden. Met de winter voor de deur heeft Pax Kinderhulp Eemnes toegezegd voor deze gezinnen de eerste zes maanden voedselpakketten te financieren, zodat ze in ieder geval zonder honger de winter kunnen doorkomen.

Mondkapjes

Ook in de strijd tegen het coronavirus wil de werkgroep een helpende hand bieden. In Armenië is het dragen van een mondkapje verplicht.

"De werkgroep van Pax Kinderhulp Eemnes heeft daarom prachtige en met hun logo bedrukte, wasbare mondkapjes gemaakt. Deze mondkapjes zijn nu te koop. Door het kopen van deze kapjes helpt u ook de gezinnen in Armenië met de strijd tegen corona."

Doneren

Voor elke gekocht mondkapjes stuurt de werkgroep van Pax namelijk ook een exemplaar naar Armenië. Maak zes euro of een veelvoud daarvan over naar NL46RABO 03159 185 27 ten name van Pax Kinderhulp Eemnes met vermelding van naam, adres en het gewenste aantal en de mondkapjes worden dan thuisbezorgd.

Help Stepanavan

Ook kunt u een gezin in Noord-Armenië ondersteunen. "Voor 35 euro kan een gezin al een maand eten. Stort uw vrijwillige bijdrage onder vermelding van ‘help Stepanavan’ naar eerdergenoemd rekeningnummer en help de inwoners te overleven. De gezinnen in Armenië zullen u heel dankbaar zijn.”