Een verstopt riool kan problemen veroorzaken.
Een verstopt riool kan problemen veroorzaken. Foto: Hans Peijs

BEL-gemeenten waarschuwen voor extreem dure rioolontstoppingsbedrijven

BEL De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren melden op hun websites dat zij met enige regelmaat meldingen van inwoners ontvangen die de dupe zijn geworden van extreem dure rioolontstoppingsbedrijven.

Het advies van de gemeenten is om goed te kijken of het daadwerkelijk om een professioneel/geregistreerd bedrijf gaat.
"Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig om vooraf een prijsopgave te vragen. Kijk voor meer tips om een betrouwbare loodgieter te vinden op de website van de Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/verbouwen-en-klussen/een-goede-loodgieter-vinden“, geven de gemeenten als tip.

Oorzaak verstopping

Om de oorzaak van de ontstopping op te sporen, is het nodig om het ontstoppingsstuk op te graven. Die zit in de tuin, meestal een halve meter vanaf de erfgrens. “Lukt dit niet dan kan een loodgieter u zeker helpen”, aldus de gemeenten.

Actie ondernemen

Als het ontstoppingsstuk vol zit dan leidt het probleem naar het hoofdriool en moet de gemeente Laren, Eemnes of Blaricum actie ondernemen. Is het leeg, dan zit de verstopping richting de woning en moet de eigenaar het zelf gaan doen. De loodgieter of de gemeente kan de leiding doorspuiten en daarmee het riool ontstoppen.

Twijfelen

Inwoners die twijfelen over de oorzaak van een verstopping of meer informatie nodig hebben, worden verwezen naar de BEL Combinatie die te bereiken is door een mail te sturen naar info@belcombinatie.nl of te bellen met 14 035.