Vorig jaar leverde de actie in Eemnes ruim 140 voedselpakketten op.
Vorig jaar leverde de actie in Eemnes ruim 140 voedselpakketten op. Archieffoto

De Dorcas Voedselactie is dit jaar online

EEMNES De Dorcas Voedselactie wordt dit jaar in aangepaste vorm gehouden. In plaats van een inzamelingsactie in de supermarkt kunnen mensen 15 euro doneren voor een voedselpakket.

Vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland vindt de organisatie het niet veilig genoeg om producten in te zamelen in supermarkten en kerken. Voor het eerst in 25 jaar koopt de organisatie in de landen zelf de producten in en gaat ze daar verspreiden.

Dorcas roept Eemnessers op om bij te dragen, zodat er landelijk 25.000 pakketten kunnen worden uitgedeeld aan de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Veel inwoners leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom, de deur niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd.
Met de Dorcas Voedselactie snijdt het mes aan twee kanten. 'Wij geven om hen. Altijd!’, is de boodschap van de actie dit jaar.

Dorcas is een christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie en werkt in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De organisatie bestaat veertig jaar en richt zich op blijvende verandering in het leven van de allerarmsten. Dorcas helpt inwoners met het vinden van werk of het opstarten van een bedrijf. Ze bieden bijvoorbeeld ook trainingen aan op het gebied van landbouw of stimuleren mensen om meer naar elkaar om te kijken. Zo is de hulp van Dorcas straks niet meer nodig.

Voor 15 euro kan Dorcas een voedzaam pakket samenstellen inclusief handzeep. Mensen kunnen meedoen met de actie door een of meerdere voedselpakketten te doneren via www.dorcasvoedselactie.nl. De actie loopt van zondag 1 tot en met 8 november.