Schooldirecteur Else Linde tekent het convenant.
Schooldirecteur Else Linde tekent het convenant. Foto: © Bob Awick

Sneller steun op school na huiselijk geweld met de pilot Handle with Care

BEL Kinderen die thuis geweld meemaken kunnen eerder steun en hulp krijgen van hun leerkracht. Om die reden wordt in de gemeente Huizen de pilot Handle with Care begonnen, waarbij primair onderwijs, politie en Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek nauw samenwerken. Elf basisscholen in Huizen doen mee aan de pilot Handle with Care.

Kinderen die thuis geweld meemaken, voelen zich vaak alleen met hun ervaringen. Vaak weten hun leerkrachten niet dat er thuis sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Door in te zetten op Handle with Care kunnen leerkrachten direct steun bieden. Er is - binnen 24 uur na ernstig huiselijk geweld ─ steun op school voor het kind. Deze snelle steun in een vertrouwde omgeving is van grote waarde voor het kind. Dat is ook de mening van Erik-Jan van Lutterveld, operationeel expert van de politie, regio Gooi en Vechtstreek Noord. De agent kent de verhalen uit zijn voormalige werk als wijkagent en coördineert nu zaken rondom verwarde personen, stalking en huiselijk geweld. "Vroeger was huiselijk geweld geen zaak voor de politie, maar tegenwoordig steeds meer. Wij zijn altijd en overal bereikbaar. Dit vroeg oppakken en zeker via scholen is erg belangrijk. Wij zien namelijk dat veel jongeren of volwassenen die vroeger te maken hadden met huiselijk geweld, ook zelf weer in zo'n patroon terechtkomen. Ze gebruiken zelf geweld, tegen mensen, maar denk ook aan dierenmishandeling. Het patroon herhaalt zich en het zou mooi zijn als we dat zo vroeg mogelijk kunnen doorbreken.”
"Voor de scholen betekent het eerder een signaal ontvangen, maar niet zozeer extra werk”, vertelt Else Linde, directeur van de Van der Brugghenschool in Huizen die met het proefproject meedoet. "Als een kind slachtoffer of getuige is van huiselijk geweld en de politie constateert dit, dan krijgen de scholen binnen een dag een melding. Normaal ging er veel tijd overheen, maar met deze directe melding kunnen we meteen hulp bieden en kijken wat het kind nodig heeft. Het gaat om hele simpele dingen zoals even vragen hoe het gaat, het bespreekbaar maken, maar ook hulp bieden. Als een kind zich niet veilig voelt, komt het niet tot leren.”
Naar schatting worden in Nederland zo'n 90.000 tot 127.000 kinderen mishandeld, 70.000 zijn getuige van geweld in huis. Zo'n 25.000 kinderen maken geweld mee waarbij de politie in moet grijpen. Voor die laatste categorie is Handle with Care begonnen. Daarnaast is het altijd mogelijk om een vermoeden van huiselijk geweld of mishandeling te doen bij Veilig Thuis via 0800-2000.
De pilot in Huizen loopt tot het einde van het schooljaar en als het hier een succes is, wordt het in de hele regio uitgezet.