Louise Babel bij haar kunstwerk op Plein 1945.
Louise Babel bij haar kunstwerk op Plein 1945. Foto: © Bob Awick

Louise heeft nieuwste kunstwerk gemaakt

LAREN Louise Babel heeft dinsdag haar eigen kunstwerk, samen met wethouder Ton Stam en Peter Calis en enkele (oud-)kermisexploitanten, onthuld.

De jongste kunstenaar van Laren heeft een kunstwerk gemaakt voor het elektriciteitskastje op Plein 1945, het kermisterrein.

In 2019 kwam het idee om elektriciteitshuisjes te 'beschilderen' zodat kunst voor iedereen toegankelijk wordt. Het bestickeren van elektriciteitskastjes is een initiatief van Monique IJsselstijn en werd naar aanleiding van de bijeenkomst Leve Laren uitgewerkt. Met goedkeuring van de gemeente en Liander zijn vijf elektriciteitshuisjes uitgekozen om te voorzien van kunst. Dit is het derde elektriciteitshuisje in Laren dat opgevrolijkt wordt met een kunstwerk van een lokale kunstenaar.

Jongerencentrum Dynamic Arts en Versa Welzijn werden benaderd om de connectie tussen Laren en de jeugd tot stand te brengen. Dynamic Arts selecteerde voor deze specifieke opdracht, de Larense kermis, een jong talent. Dat werd de 18-jarige Louise Babel, tweedejaarsstudente aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Vanwege de coronamaatregelen had zij, naast haar opleiding, zin én tijd om invulling te geven aan dit verzoek. “Elk jaar kijken ik en mijn vrienden uit naar de kermis. Ik ben blij dat ondanks alles ik toch iets van een kermiservaring heb kunnen creëren op het kermisterrein", vertelt Louise Babel.
Door middel van potlood en digitale creatieve middelen heeft Louise een weergave gecreëerd van een denkbeeldige kermis in 2020. Daarbij werd ze begeleid door grafisch kunstenaar Lars Bogaers (32).

De vrolijke elektriciteitskast staat op Plein 1945 aan de zijde van het Zevenend bij de Barbiersweg. De andere transformatorhuisjes met kunstwerken staan op de hoek Nieuweweg/Brink met een afbeelding van Gitte Spee en op de Brink bij de verkeerslichten een afbeelding van Hans van Deuren. Het idee is om uiteindelijk een vijftal huisjes te voorzien van onderwerpen uit het kunstwerk 'Laren van weleer' en een route vanaf het kunstwerk te maken in het centrum van Laren.