Peuters voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling.
Peuters voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Foto:

Burgemeester Nanning Mol gaat peuters voorlezen in de bibliotheek

LAREN Voorlezen is samen stil zijn met woorden en maakt kinderen rijker. In de bibliotheek van Laren wordt al acht jaar op de vrijdag van 11.00 tot 11.30 uur voorgelezen aan peuters.

Met voorlezen, vanaf de eerste levensjaren, wordt de basis voor lezen en leesplezier gelegd. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen blijken gemotiveerd te zijn om te leren lezen. Ze zijn ook taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. Aandacht voor boeken, lezen en voorlezen in de kinderopvang is dan ook van grote betekenis.

Nieuwe woorden

Je leert jouw kind om een voorstelling te maken van dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of meegemaakt. Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Tijdens het voorlezen pikken kinderen nieuwe woorden op. Het is een goede stimulans om kinderen vertrouwd te laten raken met taal.

Gastvoorlezers

Dit seizoen is de bibliotheek begonnen met gastvoorlezers, die elke tweede vrijdag van de maand komen voorlezen. Deze vrijdag worden de peuters voorgelezen door burgemeester Nanning Mol in de Peuterhoek. In september begon Michael Jonker, directeur van het Brinkhuis, als voorlezende special guest, Claudia Blijerveld van Versa nam in oktober het stokje over en nu dus de burgemeester. Nanning Mol gaat de peutertjes vertellen over ‘Laren tijdens de kerst' en wat zijn rol is als burgemeester.

De toegang is gratis, maar in verband met de geldende coronamaatregelen is het verplicht om te reserveren via www.bibliotheekhlb.nl.