De burgemeester las ‘Karel viert Kerstmis’ voor.
De burgemeester las ‘Karel viert Kerstmis’ voor. Foto: Gemeente Laren.

De peuters waren muisstil in de bibliotheek

LAREN Burgemeester Nanning Mol heeft vorige week de peuters het kerstverhaal Karel viert Kerstmis van Liesbet Slegers voorgelezen. In de bibliotheek van Laren was het muisstil.

De kinderen waren onder de indruk van het voorlezen van burgemeester Nanning Mol en vonden zijn glinsterende ketting heel spannend en prachtig om te zien.

Kinderen rijker

“Voorlezen is samen stil zijn met woorden en maakt kinderen rijker”, aldus de burgemeester.

Kleine luisteraar

Een kleine luisteraar vertelde de burgemeester dat hij elke week in de bibliotheek zijn boekjes komt omruilen voor andere. "Een uitstekend statement van deze peuter want als je vanaf de eerste levensjaren regelmatig wordt voorgelezen dan is er een stevige basis voor lezen en leesplezier gelegd. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, blijken meer gemotiveerd te zijn om te leren lezen. Ze zijn ook taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig worden voorgelezen. Aandacht voor boeken, lezen en voorlezen in de kinderopvang is dan ook van grote betekenis."

Plaatjes kijken

"Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Tijdens het voorlezen pikken kinderen nieuwe woorden op. Het is een goede stimulans om kinderen vertrouwd te laten raken met taal.”

Voorlezen

Elke vrijdag wordt er tussen 11.00 en 11.30 uur in de bibliotheek aan de Brink 29 in Laren voorgelezen aan peuters.

Iedere tweede vrijdag van de maand zit er een gastvoorlezer op de voorleestroon.