Stijnie kreeg een grote bos bloemen van Ellen de Valk.
Stijnie kreeg een grote bos bloemen van Ellen de Valk. Foto: Seniorenvereniging BasBEL

Stijnie Blok uit Eemnes is 100 jaar geworden

EEMNES Mevrouw S. Blok-Bogaard is vooral bekend als Stijnie en vierde donderdag haar 100ste verjaardag.

“Een druk partijtje zou goed bij haar blijmoedige karakter hebben gepast, maar dat werd natuurlijk doorkruist door het coronavirus”, vertelt Ellen de Valk, secretaris van seniorenvereniging BasBEL.

Toch werd het voor Stijnie nog wel een feestelijke dag. “Ik heb Stijnie, namens onze vereniging, een grote bos bloemen met een verjaardagsgedicht gegeven. Ze was toen net terug van een mooie rondtoer in een koets met een familielid. Haar huis was van buiten en binnen mooi versierd. En de burgemeester was natuurlijk ook langs geweest. Heel Eemnes was op de hoogte gebracht van het 100ste verjaardag met een groot spandoek op de ‘kleine koeienrotonde’.”

Oudste bewoner

Stijnie is al een tijd de oudste bewoner van Eemnes. Vaak was ze een stralend middelpunt, bijvoorbeeld op de kerstbijeenkomsten van de Zonnebloem waar ze, omringd door een grote groep opgetogen kinderen, het eerste kerstpakket aannam uit handen van de burgemeester. Ze schreef zelf, als 98-jarige, een mooi verslagje van het Hartewensbezoek aan het Rijksmuseum dat de Riki-stichting vorige zomer voor haar mogelijk heeft gemaakt.

Mooie anekdotes

Al een tijdje lang is Stijnie de oudste bewoner van Eemnes

“Stijnie kan erom lachen als er opnieuw mooie anekdotes worden verteld zoals over de verdwenen en teruggevonden jas bij het kerstdiner. Of over het bezoek met BasBEL aan het Huis van Eemnes, toen ze de krulspelden nog in had, maar die handig werden verstopt onder een hoofddoek. Het mooist blijft het verhaal van de te snel genomen bocht een paar jaar geleden met haar scootmobiel. Ze kwam in het water terecht,en moest worden gered door een toegesnelde jonge held. "Ja, ja," vult Stijnie altijd graag zelf aan, "en toen wilde ze me nota bene naar het ziekenhuis brengen. Daar heb ik een stokje voor gestoken. Droge kleren heb ik toch zeker thuis!.”

"Dat is precies zoals ze Stijnie bij BasBEL kennen. Bij de meeste activiteiten die de vereniging organiseert, is ze aanwezig. Bij goed weer komt ze met haar scootmobiel en met slecht weer laat ze zich rijden. Voor de vrijwillige chauffeurs is dat altijd een plezier. Zoals voor Jan bijvoorbeeld: "Met Stijnie is ieder uitje al op de heenweg een plezier. Ze is zo'n heerlijk ouderwets opgewekt mens.” De seniorenvereniging is heel trots op Stijnie en al helemaal als ze beaamt: "Met BasBEL word je wel 100."