De landelijke campagne IkPas.
De landelijke campagne IkPas.

Met campagne IkPas een maand lang geen alcohol

BEL Lockdown of geen lockdown, de landelijke campagne IkPas gaat op 1 januari gewoon weer beginnen. Heel Nederland wordt daarbij opgeroepen het alcoholgebruik een maand op pauze te zetten.

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Overgaan in gewoonte

Ruim acht op de tien inwoners van negentien jaar en ouder in de regio Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol, aldus de GGD Gooi en Vechtstreek. “Maar af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt overgaan in een gewoonte waarbij mensen meer drinken dan ze eigenlijk zouden willen. Juist in dit jaar, waarin we meer thuiszitten en er nieuwe gewoontes ontstaan, kan dit het geval zijn.”

Positieve effecten

IkPas-deelnemers merken volgens de gezondheidsdienst verschillende positieve effecten van het op pauze zetten van hun alcoholgebruik. “Het bespaart geld, je voelt je fysiek beter, slaapt beter, je verliest gewicht, je krijgt een betere huid, het is goed voor je organen en daarbij opgeteld: het heeft een positief effect op hoe je je voelt."

Positieve effecten als je jouw alcoholgebruik op pauze zet

Mentaal fitter

"Niet alleen tijdens de campagne, maar ook zes maanden daarna voelt meer dan de helft van de deelnemers zich lichamelijk en mentaal fitter en drinkt minder dan voorafgaand aan IkPas.”

Landelijke actie

IkPas, een jaarlijks terugkerende landelijke actie, is de Nederlandse vertaling van soortgelijke campagnes die ook in veel andere landen worden gehouden zoals Dry January in Engeland, Tournée Minérale in België en OcSober in Australië. Allen hebben ze eenzelfde insteek: stilstaan bij je alcoholinname en de uitdaging met jezelf aangaan.

Duizend mensen

Onder de paraplu van IkPas voeren gemeenten, GGD’s, Verslavingszorg en een groeiend aantal bedrijven door het hele land de actie lokaal en regionaal uit. In Gooi en Vechtstreek deden vorig jaar circa duizend mensen mee met de actie.

Aanmelden kan via www.ikpas.nl waar je ook terecht kunt voor vragen, tips, recepten en badges die je kunt verdienen met uitdagingen. Meer informatie over extra ondersteuning is te vinden op www.ggdgv.nl/ikpas.