Reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.
Reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Foto: KNRM

Reddingboot Blaricum-1 wordt in 2022 vervangen

BLARICUM De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vervangt in 2022 de reddingboot Blaricum-1, die gebouwd werd in 2009 en momenteel dienstdoet op het reddingstation Blaricum.

De vervanging hangt samen met een ambitieus vervangingsplan van de hele KNRM-reddingsvloot tussen nu en 2035. De reddingboot Nicolaas Wijzenbeek van reddingstation Huizen zal in 2021 een grote werfbeurt ondergaan.

De KNRM is met 75 reddingboten langs de kust dag en nacht beschikbaar voor noodgevallen op zee. De reddingboten variëren in lengte van 5 tot 20 meter. Een groot deel van deze boten is zelfs inzetbaar bij windkracht 12. Om die redenen moeten deze schepen voldoen aan de hoogste eisen en in topconditie verkeren. De huidige reddingsvloot bevat reddingboten uit 1991 en daarna. De oudste is dus bijna dertig jaar oud. De schepen zijn goed, maar de kosten voor onderhoud worden steeds hoger en het risico op uitval groter. Tijd voor een vervangingsplan van een uitdagende omvang.

Vrijwilligers

De KNRM is een reddingsorganisatie die volledig bestaat dankzij vrijwilligers. Enerzijds de vrijwillige bemanningen, anderzijds de donateurs die de KNRM steunen met een vrijwillige bijdrage. Het reddingswerk is kosteloos en wordt betaald uit giften van geredde mensen en donateurs. De KNRM doet dit sinds 1824 zonder overheidssubsidie, maar vervult haar rol wel vóór de overheid en vooral voor iedereen die het water op gaat.

Grote schenkingen

'Donateurs zijn onze Redders aan de wal'

Directeur Jacob Tas is daar uitgesproken trots op: “Onze huidige reddingsvloot is geheel betaald uit grote schenkingen en nalatenschappen van zeer betrokken particulieren en bedrijven. Uit dankbaarheid dragen de reddingboten daarom ook de naam van de schenker. Dat hopen wij ook met de toekomstige reddingboten te kunnen doen. De financiering van een deel van de nieuw te bouwen reddingboten is al toegezegd, soms in een testament, maar ook door een grote schenking van een donateur. Wij noemen ze onze Redders aan de wal. De eerste nieuwe reddingboot wordt nu al gebouwd en komt in 2021 in de vaart.”

Nieuwe reddingboot

De nieuw te bouwen reddingboot voor station Blaricum van het type Nicolaas heeft een lengte van 9 meter en de bouw kost ruim 349.000 euro. De reddingboot van Reddingstation Huizen, de Nicolaas Wijzenbeek, wordt pas in 2030 vervangen.