Ruben Woudsma.
Ruben Woudsma. Foto: Bob Awick

‘Vuurwerkverbod is geen oplossing voor leuke jaarwisseling'

HUIZEN Het vuurwerkmeldpunt Huizen heeft de afgelopen periode 1.265 verschillende klachten binnen gekregen, zo’n 9 procent meer als vorig jaar.

“Ik denk niet dat er meer is afgestoken, maar met het vuurwerkverbod klonk elke knal als ‘illegaal’”, denkt Ruben Woudsma, initiatiefnemer van het meldpunt. "Het doel van het meldpunt is om klachten te inventariseren, de discussie aan te gaan rondom vuurwerk afsteken en uiteindelijk het voorkomen van veel schade door vuurwerk. We hebben weleens een jaar gehad dat er ruim 40.000 euro schade was. Dat wil je toch niet!”

Toch wil Ruben niet pleiten voor een volledig vuurwerkverbod en zelfs ook niet een verbod op carbidschieten. “Ik denk dat we over tien tot twintig jaar zelf helemaal geen vuurwerk meer afsteken, maar we willen wel een gezellige jaarwisseling. We zullen dus ook dit jaar weer de discussie voor een centrale vuurwerkshow op de agenda van de gemeente zetten. Hetzelfde voor carbid schieten. Ik denk eerder aan zones waar je het echt niet wil en wellicht een plek waar je het wel kan toelaten.”

Dit jaar gingen de meeste klachten over ‘harde knallen’ voornamelijk rondom de laatste dagen van het jaar. De melders vragen om betere handhaving en zichtbaarheid van de handhavers. Ruben heeft afgelopen jaar eenmaal de meest genoemde locaties verstrekt aan de burgemeester die dit heeft meegenomen in zijn overleg met de politie.

De meeste meldingen kwamen, net als voorgaande jaren, uit de wijken Bovenmaat en Huizermaat in Huizen. Van alle meldingen en conclusies wordt nog een rapport opgemaakt en dat wordt, met aanbevelingen, later aan de burgemeester aangeboden. Meer informatie staat op www.rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen.