Theo Reijn en Rudi Zwanikken met fotobord met de bloeiende bloemen.
Theo Reijn en Rudi Zwanikken met fotobord met de bloeiende bloemen. Foto: Gemeente Eemnes

Bloemrijke berm in handen van Eemnessers

EEMNES De gemeente Eemnes stelt gronden aan de Stachouwerweg en de Eemnesser Vaarsteeg in bruikleen voor inwoners.

Dit betekent dat de grond in eigendom van de gemeente blijft, maar dat bijvoorbeeld een bewoner, boer of bedrijf deze grond mag gebruiken, maar wel voor het onderhoud moet zorgen.

In dit geval gebeurt dat door Rudi Zwanikken en wethouder Theo Reijn bracht dinsdag een bezoek aan het gebied.

Wilde bloemen

Naast het onderhoud worden deze bermen door Rudi ingericht met wilde bloemen en biergerst. Deze mooie bloemrijke bermen vormen een belangrijke voedselbron voor flora en fauna zoals bijen, vlinders en andere insecten. In dertig jaar tijd is drie kwart van alle insecten verdwenen, dus zulke bermen zijn heel belangrijk voor de natuur.

Het biergerst gaat geplant worden voor het maken van nieuw Eemnesser bier.

Bermen ingezaaid

"We krijgen regelmatig verzoeken om zelf openbaar groen te onderhouden", vertelt wethouder Theo Reijn. "En daar gaan we ons actief op inzetten. Zowel in de woongebieden als bermen in de polder. Vorig jaar zijn deze bermen al als proef opnieuw ingezaaid. Nu hebben wij dat ook voor de toekomst vastgelegd.”

Biodiversiteit

Rudi Zwanikken: "Samen met enkele andere boeren zet ik mij met mijn gemengde bedrijf Stal Nooitgedacht in voor de biodiversiteit in onze omgeving. Ik ben de gemeente zeer erkentelijk dat ik delen van hun grond hiervoor kan inzetten."

Bloemenpracht

Vorig jaar zomer was helaas te droog voor het biergerst. "Het bloemenmengsel heb ik ontvangen van Collectief Eemland, die de weidevogelbescherming in onder andere de Eemnesser Polder coördineert. Ik hoop dat veel inwoners uit Eemnes en andere voorbijgangers van de bloemenpracht zullen genieten. Net als ik dat doe, want bloemenrijke bermen zijn geweldig om te zien en ook hard nodig voor de natuur en insecten."