Door drukte en avondklok is het bezoek aangepast.
Door drukte en avondklok is het bezoek aangepast. Foto: Bastiaan Miché

Geen avondbezoek bij ziekenhuis Tergooi

BLARICUM Patiënten in Tergooi krijgen de komende tijd alleen nog maar ‘s middags tussen 15.00 en 17.00 uur bezoek. Het bezoekuur in de avond - tussen 18.20 en 20.00 uur - is sinds zaterdag geschrapt.

Ook het extra bezoekuur op zondag van 11.00 tot 11.45 uur staat even niet meer op de agenda. "Het is anders te druk", zegt woordvoerder Wencke Fassbender. "De tweede reden voor de wijziging is de avondklok en is er maar één moment voor één bezoeker per dag. Alleen voor de verschillende specialistische afdelingen, Intensive Care (IC), CCU, Cohort, verlos/kraam of kinderafdeling, zijn er in overleg uitzonderingen mogelijk."
Momenteel liggen er 24 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 5 op de intensive care. Dat aantal is de afgelopen dagen stabiel gebleven. Voorlopig is er nog geen reden om reguliere zorg op te schalen. Wel probeert het ziekenhuis, zodra er even ruimte is, semi-spoedgevallen in te plannen. "Spoed houden we in de lucht, maar op een bepaald moment wordt semi-spoed ook spoed. Bijvoorbeeld wanneer iemand al een paar maanden op zijn of haar operatie wacht.” Komende week krijgen de 353 medewerkers hun tweede prik. Wanneer de rest van de medewerkers wordt gevaccineerd, is ook binnen Tergooi de grote vraag. "Het dagelijks vaccineren van de zorgmedewerkers door de GGD Gooi en Vechtstreek in Huizen verloopt voorspoedig", zegt GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg. "Het aantal bezoekers van de GGD-teststraten in Huizen en Hilversum is fors afgenomen naar 3.773 in zeven dagen (-18 procent). Daarvan kregen er 337 een positieve testuitslag. Een deel van hen woont niet in deze regio. Het aantal inwoners van het Gooi en Vechtstreek dat afgelopen week positief testte, was 275. Deze optimistische cijfers worden ‘overschaduwd' door de zorgen over de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. Bij een positieve test wordt specifiek gevraagd naar eventuele linken met Engeland of Zuid- Afrika. Als dit het geval is, wordt het monster opgestuurd naar het RIVM voor nader onderzoek. De verwachting is dat de Engelse variant binnen korte tijd het overheersende type zal zijn. Ook in onze regio is hij een enkele keer gesignaleerd, dit was echter in een situatie zonder grote kans op verspreiding."