Vereniging van Beeldend Kunstenaars bestaat 100 jaar

BLARICUM/LAREN Om het 100-jarig bestaan van Vereniging van Beeldend Kunstenaars Laren-Blaricum te vieren, is er de bundel Gedachten, Gedichten en Wensen met bijdragen van verschillende kunstenaars.

Een groep kunstenaars heeft op 21 januari 1921 de Vereeniging voor Beeldende Kunsten Laren-Blaricum’opgericht. De vereniging organiseerde jaarlijks een zomer- en wintertentoonstelling in de kunstzaal van hotel Hamdorff. In 1928 telde de vereniging 146 leden. De vereniging werd door problemen en conflicten in 1935 gescheiden. Onder leiding van David Schulman werd De Gooische Schilders Vereeniging opgericht, dat met 28 leden begon. De twee verenigingen exposeerden om beurten in de kunstzaal van hotel Hamdorff. De tentoonstellingen werden druk bezocht en de kunstwerken werden goed verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog liep het ledenaantal terug. De leden richtten in 1950 de modeltekenclub Hamdorff op waar kunstenaars elke week op de beroemde tekenzolder van hotel Hamdorff een naaktmodel tekenden. De Vereniging Laren-Blaricum exposeerde in 1978 voor de laatste keer in de kunstzaal. Hotel Hamdorff werd dat jaar failliet verklaard. In juni werd het hele complex gesloopt en moesten de twee verenigingen op zoek naar een andere tentoonstellingsruimte en dat werd Singer Laren. In 2005 exposeerden de verenigingen voor de eerste keer na zeventig jaar samen onder de noemer Samen. Het ledental van de De Gooische Schilders Vereeniging was teruggelopen en daarom werd besloten zich aan te sluiten bij de Vereniging Laren-Blaricum.


Bellen over e-books en luisterboeken

BLARICUM/LAREN Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum heeft veel te bieden.

De bibliotheek beschikt onder andere over een ruime collectie onlineleesmateriaal voor verschillende doelgroepen, zoals kinderen en jongeren, volwassenen en niet te vergeten leerkrachten. De medewerkers helpen graag bij vragen en suggesties met betrekking tot e-books en luisterboeken en zijn telefonisch bereikbaar voor leden tussen 10.00 en 17.00 uur via 035-525 74 10. Meer info op www.bibliotheekhlb.nl.