Een brand met elektrische apparatuur.
Een brand met elektrische apparatuur. Foto: Bob Awick

Elektrische apparaten, houd ze in de gaten!

We hebben het de afgelopen tijd al zo vaak gehoord! Blijf thuis, werk thuis! Wellicht staat u er niet bij stil, maar om de kans op brand bij u thuis te verkleinen of te voorkomen, is 'Blijf thuis' ook zeker van toepassing.

Het 'thuisblijven' is onder andere van belang bij gebruik van wasdrogers, vaatwasmachines en wasmachines. Deze apparaten zijn dermate lang bezig met hun werkzaamheden dat het verleidelijk is om tussendoor bijvoorbeeld even boodschappen te doen, de hond uit te laten of zelfs naar kantoor te gaan om aan het eind van de dag pas weer terug te komen.

Vaak gaat het goed, echter is het risico op brand wel degelijk aanwezig. Bij de machines kan brand ontstaan door oververhitting, kortsluiting en gebrek aan onderhoud zoals stofophoping in het filter van de wasdroger, maar ook door apparaten die niet meer naar behoren werken. Regelmatig onderhoud, reinigen en gebruik van deugdelijke apparatuur verkleint de kans op brand aanzienlijk!

In december was de brandweer ter plaatse bij een incident met een vaatwasmachine. Het voorval vond plaats bij een woning met een rieten dak, dat erg brandbaar kan zijn. De bewoner was in dit geval gelukkig thuis en alarmeerde de brandweer omdat hij een vreemde lucht rook. Uiteindelijk bleek het om kortsluiting te gaan in het apparaat. De brandweer heeft in dit geval de machine buiten werking gesteld en naar buiten gebracht, waarmee de klus geklaard was.

Als er echter niemand thuis was geweest of dit incident had ’s nachts plaatsgevonden, dan was de schade een stuk groter geweest. Enkele jaren geleden vond er een incident plaats met een wasmachine die vlam vatte terwijl de bewoners niet thuis waren. Ondanks dat de brandweer binnen acht minuten ter plaatse was, kwam de rook al uit het pand. De brand is uiteindelijk geblust, maar de bewoners konden wekenlang geen gebruik maken van hun woning wegens brand- en rookschade.

Dikwijls worden deze apparaten aangezet als men gaat slapen wegens het voordelige stroomtarief. Ook dan kan een brand flinke gevolgen hebben. Een rookmelder kan in deze situatie helpen de brand sneller te ontdekken, maar nog beter is alleen de machines overdag te laten draaien en ze in de gaten te houden.