De 6-jarige Hugo van Acker onthult het kunstwerk samen met burgemeester Mol.
De 6-jarige Hugo van Acker onthult het kunstwerk samen met burgemeester Mol. Foto: Wim Keizer

Onthulling van ‘Laren van Weleer'

foto’s Wim Keizer, Historische Kring Laren.

LAREN Eind januari is het kunstwerk Laren van Weleer door hovenier Van den Tweel en de Gebroeders Snoeij geplaatst in het Hertenkamp. Maandag onthulde burgemeester Mol het kunstwerk samen met de redder van het kunstwerk, Hans van Deuren.

In 2018 redde Hans van Deuren het kunstwerk Laren van Weleer van de sloop; het kunstwerk werd gerestaureerd door de Gebroeders Snoeij. Het kunstwerk staat nu op een centrale plek in Laren: het Hertenkamp. Vanwege de geldende coronamaatregelen vond de officiële onthulling in klein comité plaats. "Het kunstwerk is het middelpunt van een breed cultuurproject waarbij we ook een stukje inspiratie hebben kunnen doorgeven aan de volgende generatie”, laat de burgemeester weten. "Dat is heel mooi! Hans en alle betrokken vrijwilligers en kunstenaars die hebben meegeholpen, verdienen een pluim. Dat geldt ook voor de oud-wethouders Karin van Hunnik en Leo Janssen die zich hiervoor hebben ingezet. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, organiseren we nog een moment om de vele vrijwilligers te bedanken voor hun werk en betrokkenheid.”
Met de vondst van het kunstwerk ontstond het idee om het dorpsfestival Leve Laren te organiseren in mei vorig jaar. Dat ging vanwege corona niet door, wel waren er andere projecten. Zo bracht de Historische Kring Laren het boekje Laren van weleer uit en gaf een aantal bekende kunstenaars uit Laren gastlessen op basisscholen en bij de ISK (internationale schakelklas).
Het plaatsen van het kunstwerk is door de coronamaatregelen behoorlijk vertraagd. Ook bleek uit onderzoek dat de herten zich aan het kunstwerk zouden kunnen bezeren. Om dat te voorkomen, komen er 255 Berberis Julianae-planten rondom het kunstwerk. Deze planten hebben doorns en zijn niet giftig.