Uitwegen verkeersveilig maken.
Uitwegen verkeersveilig maken. Foto: Provincie Noord-Holland

Subsidie verkeersveilige uitwegen

BEL Om de veiligheid op provinciale 80 km/u-wegen te vergroten wil de provincie Noord-Holland het aantal in- en uitritten zo veel mogelijk verminderen en de herkenbaarheid vergroten.

Op provinciale 80 km/u-wegen zijn veel in- en uitritten voor de bereikbaarheid van agrarisch perceel, bedrijf of instelling. Deze uitwegen zorgen voor risicovolle situaties omdat afslaand verkeer moet afremmen of het tegengestelde verkeer moet kruisen en grote landbouwvoertuigen of vrachtwagens lastig bij uitwegen kunnen in- of uitdraaien. De provincie wil het aantal uitwegen verminderen door bijvoorbeeld het verplaatsen van de uitweg naar een andere openbare weg langs het perceel. Ook het samenvoegen van meerdere uitwegen vermindert het totaalaantal. Ook vergroot een uniforme uitvoering van de uitweg de herkenbaarheid voor andere weggebruikers.

De provincie stelt tot oktober zeven ton subsidie beschikbaar. Perceeleigenaren en -pachters kunnen in aanmerking komen voor deze subsidieregeling Verkeersveilige Uitwegen. De provincie subsidieert minimaal 5.000 euro en maximaal 100.000 euro per aanvraag. De aanvrager moet minimaal 10 procent van de totale kosten zelf financieren. Het subsidiebudget is over twee jaar verdeeld.
Meer informatie staat op www.noord-holland.nl.