Topdrukte door schaatsweekend voor Tergooi

BLARICUM Bij de spoedeisende hulpposten van Tergooi Blaricum en Hilversum kwamen veel mensen het afgelopen weekend met een gebroken pols, arm, heup of andere verwondingen.

Op vrijdag, zaterdag en zondag werden er 365 slachtoffers geholpen. "Het ging vooral om mensen die tijdens het schaatsen iets hadden gebroken, bijvoorbeeld hun heup", laat ziekenhuiswoordvoerder Wencke Fassbender weten. "Het voelt wel dubbel dat je in de lockdowntijd veel extra aanbod krijgt. Het was echt heel pittig.”

De meeste slachtoffers konden na hun behandeling met gips gelukkig weer naar huis. “We hebben steeds gezegd dat we ondanks corona open zijn voor spoed en dat is dit weekend wel gebleken. We zijn zondag wel even dicht geweest omdat het te druk werd en mensen moesten daardoor langer wachten. Dat gebeurt weleens vaker. De ambulance heeft ook maar een bepaalde capaciteit.”


Stankoverlast door bodem- verbeteraar

EEMNES De gemeente ontving vorige week donderdag meldingen van stankoverlast in de omgeving van Eemnes.

De geuroverlast werd veroorzaakt door een proef in Eemnes met een soort kuilgras (bokashi). Dit kuilgras werd donderdag uitgereden over graslanden van Natuurmonumenten. Bokashi is een bodemverbeteraar van gefermenteerd organisch materiaal dat de laatste tijd steeds vaker gebruikt wordt door terreinbeherende organisaties in plaats van mest of compost en draagt bij aan luchtigheid, het verbetert de afwatering en de resistentie tegen droogte.

"De stankoverlast is niet schadelijk”, liet de gemeente weten. De koude lucht en het windstille weer zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de stank geweest."