Onderzoek na de moord op Martin Kok bij Sexclub Boccaccio.
Onderzoek na de moord op Martin Kok bij Sexclub Boccaccio. Foto: Bastiaan Miché

Rechtszaak rondom ‘Marengo' is begonnen

LAREN De rechtszaak rondom de zaak ‘Marengo’ is maandag begonnen. Een van de onderdelen in deze zaak is de moord op Martin Kok in Laren bij Sexclub Boccaccio op 8 december 2016.

In de zaak ‘Marengo’ staan zeventien verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. In het strafdossier komt een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Verschillende verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. "Een mensenleven was niets waard, gelet ook op ten minste twee zogenoemde vergismoorden", aldus het OM.

"De drempel om een liquidatie te plegen lijkt vandaag de dag lager te liggen dan voorheen. De daders zijn meestal jonge mannen, gewapend met volautomatische vuurwapens en de daarbij behorende zware munitie. Liquidaties vinden de afgelopen jaren steeds vaker plaats in de openbare ruimten, op straat en midden in woonwijken. Dat omstanders risico lopen en soms geraakt worden, wordt voor lief genomen. Helaas is vandaag de dag de term ‘vergismoord' een gangbaar begrip geworden. Lange tijd lukte het niet om de geweldsspiraal te doorbreken. Er was wel informatie beschikbaar over mogelijke opdrachtgevers van liquidaties, maar onvoldoende om hen met succes te vervolgen. Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Hij verklaarde niet alleen over zijn eigen betrokkenheid bij die moorden, maar ook over de opdrachtgevers en andere betrokkenen."
Voor het geven van de opdrachten voor deze moorden worden Ridouan T. en Saïd R. vervolgd. Beiden worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie. Een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

------------

LAREN - De rechtszaak rondom de zaak ‘Marengo’ gaat vandaag van start. Een van de onderdelen in deze zaak is de moord op Martin Kok in Laren bij Sexclub Boccaccio op 8 december 2016.

Kroongetuige
‘Lange tijd lukte het niet om de geweldsspiraal te doorbreken. Er was wel informatie beschikbaar over mogelijke opdrachtgevers van liquidaties, maar onvoldoende om hen met succes te vervolgen. Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Hij verklaarde niet alleen over zijn eigen betrokkenheid bij die moorden, maar ook over de opdrachtgevers en andere betrokkenen.’

'Een mensenleven was niets waard, gelet op de vergismoorden'

Voor het geven van de opdrachten voor deze moorden worden Ridouan T. en Saïd R. vervolgd. Beiden worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie ‘Marengo', die zich richt op moord, poging tot moord en voorbereiding van moord. Op 16 december 2019 is Ridouan T. aangehouden in Dubai. Hij zal vandaag ook in de rechtbank verschijnen.